10 dolog, ami igazán számít, ha esküvőt szervezünk

2019. április 13.
Közeledik az esküvői szezon, idén is párok tízezrei esküsznek egymásnak örök hűséget. Hogy életünk egyik legboldogabb eseménye úgy sikerüljön, ahogy megálmodtuk, érdemes különösen tudatosan tervezni azokat a kiadásokat, amik igazán emlékezetessé tehetik a nagy napot.

Az UniCredit Bank és a Wedding Project Budapest 10+1 tippje segít abban, hogy egy fillért se költsünk el feleslegesen, esküvőnk mégis egyedülálló legyen.

  1. A tervezés

Mielőtt nekiállnánk a tervezésnek, készítsünk egy költségvetést arról, hogy mire mennyit szánunk. Sok pénzt takaríthatunk meg, ha hagyunk magunknak időt az esküvői felkészülésre, és nem kell gyors és költséges döntéseket hoznunk. Bár plusz tételnek tűnhet a költségvetésben, ha esküvőszervezőt is fogadunk, végül azonban még jobban is járhatunk vele, hiszen ismeri a piacot és a szolgáltatások valódi értékét, így hatékonyabban tud tárgyalni a vendéglátókkal, a zenekarral, a helyszínnel és a DJ-vel is. Szervezőnk segítségével időt és pénzt takaríthatunk meg, arról nem is beszélve, hogy mennyi feszültséget vesz le a vállunkról. Magát a szervezést másfél évvel a nagy napunk előtt érdemes megkezdeni, hogy kapkodás nélkül lehetőségünk legyen a legjobb szolgáltatókat megismernünk, kiválasztanunk.

  1. Az időpont

A legtöbb esküvőt nyáron és szombati napon tartják, de nem kell feltétlenül ehhez ragaszkodnunk. Egyedibb lesz az élmény és mindenképpen jutányosabb lesz az ár, ha kevésbé frekventált hónapban, ősszel vagy tavasszal, szombat helyett pedig pénteken vagy vasárnap mondjuk ki a boldogító igent.

  1. A menyasszonyi ruha

Bár elsőre mindenki azt gondolja, hogy a kölcsönzött ruha olcsóbb, mint a vásárolt vagy varratott, a valóságban nem feltétlenül van így. Sok esetben érdemes kölcsönző helyett tervezőhöz fordulnunk, aki minden szempontból figyelembe veszi az igényeinket. Az így elkészült ruhát az esküvő után akár el is tudjuk adni, ha nem okoz gondot, hogy megváljunk tőle. A leginkább költséghatékony megoldás az, ha használt ruhát veszünk, hiszen azt jó eséllyel csak egyszer viselte valaki, így aligha látszik rajta, hogy nem először vesszük fel. Ráadásul, ha a ruha a sajátunk, lehetőségünk van arra is, hogy ne az esküvő napján, hanem egy másik napon készüljenek el az esküvői fotóink, így nem kell a nagy napba még ezt a programpontot is feltétlenül bezsúfolni.

  1. Esküvői ékszerek

A karikagyűrűk éppen elég kiadást jelentenek, emellett nem feltétlenül szükséges a menyasszony megjelenését további vásárolt ékszerekkel csinosítani. Egy-egy saját történettel rendelkező családi ékszer kiválóan megfelel erre a célra, de akár barátoktól, rokonoktól is kölcsönözhetünk egy szép darabot. Egy különleges ékszer egy letisztultabb, egyszerűbb ruhát is feldob, így  akár a ruha költségein  is tudunk takarékoskodni.

  1. A helyszín

 Amennyiben a szertartást és a lakodalmat egy helyszínen tartjuk, nem kell duplán kifizetnünk a helyszín bérleti díját, ráadásul a vendégeknek is kényelmesebb, ha nem kell adott esetben a város egyik végéből a másikba utazniuk. Ha étteremben vagy szállodában rendezzük a lakodalmat, nem kell gondoskodnunk külön cateringről, és nem kell számolnunk az ételek szállításával járó extra költségekkel sem. Lehet, hogy izgalmasnak tűnik egy kevésbé megszokott, alternatív helyszínválasztás az esküvőhöz, ám ha a vendéglátásnak meg akarjuk adni a módját, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, mint ha hagyományos helyszínen esküdnénk.

  1. A dekoráció és a virágok

Válasszunk mindig szezonális virágot, hogy ne a drága importot kelljen megvásárolnunk! Esetleg vegyítsük vagy helyettesítsük őket fényfüzérekkel, lámpákkal; ezeket ráadásul később használhatjuk lakásdekorációként is. Fontos, hogy megtaláljuk kedvenc dekorosunkat, akinek segítségével az elképzeléseink és költségvetésünk alapján tudunk haladni.

  1. Az ételek

A vendéglátás általában a legnagyobb tétel az esküvői költségvetésben, így komoly tervezést igényel. Felesleges a nagyon drága menüsorra szavazni, elég, ha az ételek minősége megfelelő. Az egyszerűbb ételeket felvonultató, de jó minőségű ételsort ugyanúgy értékeli a vendégsereg, ráadásul nagyobb eséllyel talál benne mindenki neki megfelelő fogást. Fontos, hogy a menyasszonyi torta rendelésekor elég a násznép 80 százalékával számolnunk, hiszen nem mindenki kér majd belőle, ráadásul az idősebb rokonok és a kisgyermekes családok egy része a torta felvágása előtt hazaindul. Az éjféli menünél pedig már 40-50 százalék körüli a lemorzsolódás. A svédasztalos megoldás gyorsítja a vendéglátást és felpezsdíti a társalgást is, ráadásul mindenki azt választhat, amit szeretne.

  1. Az italok

Ha sikerül rugalmas catering-céget vagy éttermet találnunk, akkor saját magunk szerezhetjük be az italokat, komolyabb mennyiség esetén akár nagykereskedelmi áron is. A legjobb, ha el tudjuk intézni, hogy a fel nem bontott italokat visszavegye a nagykereskedő. Felesleges sokféle és drága italt kínálni a vendégeknek. Sörrel, borral, esetleg pálinkával általában elégedettek a vendégek, nem igénylik, hogy ingyenes drink bárt rendezzünk be számukra az esküvőn.

  1. A fotós

Minőségben ne kössünk kompromisszumot, amikor fotóst választunk! Ne a gyanúsan olcsó szolgáltatásokra vadásszunk, mert ha a nagy napról nem lesznek jó képeink, az hosszú távon okoz bosszúságot. Évtizedekkel később is bánni fogjuk, ha nincs egy mutogatható album vagy egy bekeretezhető fotó. Ettől még lehet spórolni a fotóson is, ha például nem egész napra hívjuk, hanem csak 6 órára. Ha limitáljuk a retusálandó képek számát, azzal is megtakaríthatunk pénzt és időt is.

  1. A zene

Ha valamin nem érdemes spórolni, az a zene. Az esküvői buli hangulatát leginkább a zenekar vagy a DJ profizmusa határozza meg, így ha más tételekből sikerült lefaragni, a büdzsé e fejezetéhez inkább ne nyúljunk. Fontos ugyanakkor, hogy bulikon, esküvőkön gyakran dolgozó, tapasztalt DJ-ket keressünk meg, mert ez speciális tudást igényel, a násznép minden rezdülését érzékelnie kell a zenefelelősnek. A DJ ráadásul nem csak a buliért, hanem az egész esküvő hangosításáért is felel, az ő technikája tehát azért is fontos, hogy az örömapa beszéde ne szálljon el az éterben. 

+1 Tipp:

Egy esküvő akkor is nagy anyagi terhet ró a párokra és családjaikra, ha átgondoltan tervezik meg az eseményt. Fontos, hogy amennyiben külső segítséget veszünk igénybe, akkor is tudatosan és körültekintően járjunk el, és olyan hitel vagy kölcsön konstrukcióban gondolkodjunk, ami kiszámítható terheket ró ránk, és ami hosszabb távon is összeegyeztethető a családi kassza kiadásaival. Ebben az UniCredit Bank fix törlesztőrészletű Stabil kamat személyi kölcsöne lehet a segítségedre. A hitel feltétele a banknál vezetett számla, a tájékoztatás nem teljes körű, további részleteket a honlapon olvashatsz.

Ha további pedig tippekre vagy kíváncsi, nézd meg a Pakó Petrával, a Wedding Project Budapest esküvőszervezőjével készített interjút!

Fotók: Getty Images