10 dolog, ami igazán számít, ha lakásfelújítást tervezünk

2019. április 20.
Tavasszal nemcsak a természet újul meg, de az emberek nagy része otthonának felújítását is ekkorra időzíti. Egy lakásfelújítás azonban sokszor rengeteg időt, pénzt és energiát emészthet fel. Az UniCredit Bank és az ARCH-STUDIO 10+1 tippje segít abban, hogy ne fussunk túl az anyagi kereteinken, és otthonunk pontosan olyan legyen, amilyennek megálmodtuk.

 

  1. A tervezés

Mint minden nagyobb dolognál, a lakásfelújításnál is nagyon fontos az, hogy pontosan megtervezzük, milyen eredményt szeretnénk. Jelen esetben azt, milyen új otthont képzelünk el magunknak;ebben sokat segíthet egy profi belsőépítész. Az, hogy legyenek előzetes terveink, nemcsak azért fontos, hogy ne utólag jöjjünk rá, bizonyos bútorok nem illenek oda, ahova vettük őket, hanem azért is, hogy a mesteremberek pontos, mindenre kiterjedő árajánlatot tudjanak adni. Az is fontos, hogy a munkák időtartamát is határok közé szorítsuk. Ne csak a pénzzel, az idővel is próbáljunk spórolni, hogy a felújítás ne emésszen fel hónapokat.

 

  1. A mesteremberek

 Ha lakásfelújítást tervezünk, érdemes több helyről bekérnünk árajánlatot. Kérdezzük meg ismerőseinket, kiket ajánlanak, és nézzünk körül az interneten is. Ma már számos oldalon lehet értékelni a szakembereket, így pontosabb képet kapunk arról, milyen minőségű munkát végeznek. Ha összehasonlítjuk a különböző szolgáltatók árait, biztos, hogy jelentős különbségeket fogunk tapasztalni például egy kertrendezés, vagy egy bontás költségeit illetően.

  1. Az időzítés

Egyes munkák szezonálisan is megterhelik a mesterembereket, ezért jobb, ha a kevésbé zsúfolt időszakokra időzítjük bizonyos dolgok felújítását. Ha új szigetelést szeretnénk, vagy a nyílászárókat cserélnénk le, ne a hideg évszak elején rohamozzuk meg ajánlatért a szakembereket, a légkondicionáló beszerelésére pedig ne a nyár elején gondoljunk először.

  1. A modellek

Az eggyel korábbi szériás, jó minőségű kifutó modellek sokszor bizonyulnak ár/érték arányban a legjobb választásnak.  Ezekhez – például egy kádhoz vagy sütőhöz – jelentős kedvezménnyekkel juthatunk hozzá, hiszen az új termékek megjelenésénél a kereskedőnek érdeke, hogy megszabaduljon az előző árukészlettől. A minőségi külföldi csempéket, tapétákat forgalmazó üzleteknek is mindig van akciós kínálata, így érdemes körülnéznünk azok között a márkás termékek között, amelyek utolsó darabjai 60-70%-os árengedménnyel kaphatók.

  1. Minőségi, új termékek

 Tapasztalataink szerint, ha mindenen megpróbálunk spórolni, akkor igaz lehet a mondás: „Az fizet sokat, aki kétszer fizet.”. Egy felújítás során nem biztos, hogy mindenből a legmagasabb minőséget kell vásárolnunk, de egyes termékek árán nem éri meg spórolni, hiszen a kétévenkénti cseréjükkel sokkal rosszabbul járunk. Éppen ezért erősen igénybe vett dolgokból, például csaptelepből jó minőséget érdemes venni,hiszen ezeket sokat használjuk, így megéri a befektetést.

  1. Használt termékek

Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mi legyünk egyes berendezési tárgyaink első használói, érdemes körülnéznünk  a használt bútorokat áruló internetes csoportokban vagy oldalakon. Dohányzóasztalok, kisebb szekrények esetében válasszunk használt darabokat, amiket aztán saját kezűleg vagy mesteremberek segítségével fel tudunk újítani.

  1. Légy kreatív!

Ha mi magunk nem is vagyunk szakemberek, kis utánajárással vagy online videók segítségével néhány dolgot mi is könnyen megcsinálhatunk. Például egy több százezer forintos öntözőrendszer valamennyi tartozékát be tudjuk szerezni a helyi barkácsáruházban, és házilag mi magunk is megépíthetjük azt. Természetesen nagyobb szakértelmet igénylő feladatoknál mindenképp vonjunk be szakembert vagy belsőépítészt!

  1. Online tervezőprogramok

Ma már számos online tervezőprogramot találhatunk, amelyek segítségével könnyedén, akár mi magunk is meg tudjuk tervezni, hogyan nézzen ki a felújítandó helyiség. Ez nemcsak azért jó, mert egyben láthatjuk az elképzelt lakásrészt, de sokat spórolhatunk is, ha nem utólag jövünk rá, hogy a megvásárolt bútorainkkal túl zsúfolt lesz a szoba, vagy a fotel nem fér be az adott helyre.

  1. Régi családi darabok új köntösben

Ha családunktól kaptunk vagy örököltünk egy régi komódot, bútort vagy egy kényelmes fotelt, nézzünk utána a neten, hogyan tudjuk felújítani, kárpitossal áthúzatni, hogy újra régi fényében tündökölhessen. Egy ilyen emlékekkel teli tárgy lakásunk legszebb dísze lehet, és ha modern bútoraink közé helyezzük, még inkább kiemelt figyelmet követel majd magának.

  1. Kerti bútorok olcsó alapanyagból

Többszázezer forintos kerti tucatbútor helyett mi magunk is építhetünk olcsó raklapokból egyedi ülőgarnitúrát. Csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hatalmas sarok-ülőgarnitúrát, elegáns kerti padot, asztalt, vagy napozóágyakat építünk-e belőle. Fessük olyan színűre, ami a kerthez, teraszhoz passzol, és rakjuk tele vidám színekben pompázó párnákkal. Kezdődhetnek is a nagy kerti bulik!

+1 Tipp:

Egy lakásfelújítás akkor is nagy anyagi terhet ró a családokra, ha átgondoltan tervezik meg a részleteket. Fontos, hogy amennyiben külső pénzügyi segítséget veszünk igénybe, akkor is tudatosan és körültekintően járjunk el, és olyan hitelkonstrukcióban gondolkodjunk, ami kiszámítható terheket ró ránk, és ami hosszabb távon is összeegyeztethető a családi kassza kiadásaival. Ebben az UniCredit Bank fix törlesztőrészletű Stabil kamat személyi kölcsöne (THM1: 7,28%-19,86%) lehet a segítségedre. A hitel egyik feltétele a banknál vezetett számla. A tájékoztatás nem teljes körű, további részleteket a honlapon olvashatsz.

Ha nagyobb volumenű lakásfelújításban gondolkozunk, mindenképp érdemes felkeresnünk egy profi belsőépítészt. Ha kíváncsi vagy egy profi belsőépítész tippjeire, nézd meg meg Farkas Anettel, az ARCH STUDIO belsőépítész tervezőjével készített interjút!

Fotó: Getty Images