6 hiba, amit elkövetünk a mérlegre állva

2019. április 30.
A fürdőszobai mérleg megkerülhetetlen része az életünknek, pedig a tudósok már ezerszer figyelmeztettek, hogy a túl gyakori súlyellenőrzés nem igazán segíti elő a fogyókúrát. Ráadásul vannak olyan hibák, amiket szinte minden alkalommal elkövetünk, így nem is biztos hogy pontos, amit a kijelzőn látunk.

Fontos dolog a súlyellenőrzés, nem árt néha ráállni a fürdőszobai mérlegre, hiszen azon kívül, hogy láthatjuk, eredményes-e a fogyókúránk, tartjuk- e a súlyunkat, a hirtelen testsúlyváltozás betegséget is jelezhet. A pajzsmirigyproblémák és a diabétesz gyakori tünete a testsúly hirtelen csökkenése vagy a gyors súlygyarapodás. Ám még a rutinos mérlegelőknek is oda kell figyelni, hogy ne kövessék el az alábbi hibákat, hiszen könnyen téves eredményt kaphatunk.

1. Zuhanyzás után állunk a mérlegre.
A testsúly változik a nap folyamán, attól függően, mennyire vagyunk aktívak és mit eszünk. Valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy a legjobb reggel azonnal ébredés után mérlegre állni, ám hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni. Pedig számít, hogy zuhanyzás előtt vagy után méreszkedünk-e. “A bőr a legnagyobb szervünk, és könnyen vesz fel nedvességet. Úszás vagy zuhanyzás során akár hét deciliter vizet is magába szívhat, így akár fél kilóval is nehezebbek lehetünk, ha tusolás után állunk a mérlegre” – magyarázza Dr. Keith Kantor táplálkozástudományi szakember.



2. Nem figyeljük a heti átlagot.
Túlzásba sem szabad esni, ám az sem jó megoldás, ha csupán egyszer álluk a mérlegre egy hónapban vagy egy héten, hiszen a heti átlagot érdemes figyelni. “Ha valamiért úgy tapasztaljuk, a súlyunk gyarapodott, viszont lehetséges, hogy ez egyszeri kilengés. Ha a többi napon nem állunk a mérlegre, nem tudjuk, hogy mi a heti tendencia, lehetséges, hogy a heti átlag nem mutatna változást a súlyunkban” – figyelmeztet Dr. Spencer Nadolsky háziorvos.

3. Nem elég okos a mérleg.
Ahogy fontos megtalálni a megfelelő párt, úgy kell megkeresni a nekünk megfelelő fürdőszobai mérleget. Ha aktív életet élünk, válasszunk olyan verziót, amely enged választani a sportaktivitás szerint is, hiszen így finomhangolhatjuk a test különböző paramétereinek kijelzését. Ezek a mérlegek képesek a súlyon kívül a testzsírszázalék, a test hidratáltságának, testtömegindexnek a kijelzésére is.

4. Rossz helyen áll a mérleg.

Bár fürdőszobai mérlegnek hívják, a legtöbb fürdőszoba nem alkalmas a pontos testsúlymérésre. A padlócsempe ugyanis egyenetlen felületet, így a mérleg kalibrálása nem lesz pontos. Ugyanígy alkalmatlan a mérlegelésre a szőnyeg és a parketta is.

5. Túl sok sófogyasztás.

A túl sós ételek fogyasztása szintén elronthatja a pontos mérést. A só ugyanis megköti a vízt, így növelve átmenetileg a testúlyt. Csalóka eredményt kapunk gyorséttermi ételek, felvágottak, ázsiai ételek vagy éppen olajban sütött ennivalók fogyasztása után.

6. A ciklus napjai nem egyformák.
Ha hirtelen kiugrást tapasztalunk a súlyunkban a reggeli mérlegre állásnál, nem kell azonnal megijedni. Közvetlenül a menstruáció kezdete előtt a nők testében megnő a víz mennyisége, így a súlyuk is nagyobb lesz. Akár három kilogrammal is többet mutathat a ciklus ezen időszakában a mérleg.

 

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash