Nem látszik az edzés eredménye? Mutatjuk az okokat!

2019. április 21.
Ha élvezzük a mozgásformát, amit művelünk, és elégedettek vagyunk az eredménnyel is, nincs okunk a változtatásra. De milyen kérdéseket érdemes és kell feltenni, ha úgy tűnik, nem elég hatékony az edzésformánk?

Tavasszal, ahogy egyre jobb az idő, rendszerint felmerül a kérdés, hogy maradjunk az edzőteremben, vagy mozogjunk inkább a szabadban? Egy régi mondás szerint, ha valami nem törött, nem kell megjavítani. Ha minden tekintetben elégedettek vagyunk azzal a mozgásformával, amit végzünk, tényleg nincs szükség a változtatásra. Ám ha nem élvezzük már és az eredmények sem azok, amiket elvárnánk, érdemes átgondolni, mi húzódhat a háttérben és min változtassunk.

1. Unom az egészet?
Belefásultunk a régi rutinba? Az unalom jelentősen csökkenti az edzés iránti motivációt. Ilyenkor nem abbahagyni kell a sportolást, hanem változtatni, variálni a különböző mozgásformákat. Ez ráadásul nem csak változatosabbá teszi a rutint, hanem segít megelőzni a sérüléseket is. Vegyük például a futást. Ha a rendszeres futás során érezzük a térdünket vagy bokánkat, iktassunk be jóga vagy pilates napokat is minden héten. De segíthet az is, ha szerzünk egy edzőtársat magunk mellé. Meg fogunk lepődni, mennyivel könnyebben megy az edzés, ha jó társaságban végezzük.


2. Hullámokban edzünk?
Lehet, hogy valaki az egész hétvégét aktívan tölti, hosszú túrákat tesz vagy kerékpározik, és sohasem hagyná ki a vasárnapi pilates órát. Ám ugyanez a személy hét közben a munkahelyi és családi kötelezettségei közepette egyáltalán nem mozog. És ennek az ellenkezője is gyakori: hétköznap szoros időbeosztással végzi a munkahelyi és otthoni rutin mellett a precízen megtervezett testedzést, ám hétvégén teljesen elengedi magát, és sem az étkezésre, sem az edzésre nem figyel. A hét egyik felének kemény munkáját pár nap alatt le is romboljuk, bármelyik csoportba is tartozunk.
Ha hét közben úgy tűnik, nem jut idő a testmozgásra, végezzünk rövidebb edzéseket. Már napi harminc perc is rendkívül jótékony hatású. És nem muszáj elmenni az edzőterembe, ha nem esik útba, tornázhatunk otthon, és ha szép idő van, akár egy közeli parkban is. Ha hétvégén nap közben már nem bírjuk rászánni magunkat a tornára, mozogjunk reggel, rögtön ébredés után, mielőtt még bármi másba belekezdenénk. De tervezhetünk aktív kikapcsolódást is a barátokkal, így nem lesz kibúvó hétvégén sem, az eredmény pedig biztosan nem marad el.

3. Látok eredményt?
Mielőtt egy edzéstervet hatástalannak könyvelnénk, gondolkozzunk el rajta, hogy vajon nem az elvárásaink tévesek-e. Nem rossz helyen keressük-e az eredményt, hiszen ha csak a mérleget figyeljük, gyakran vonhatunk le téves következtetéseket. Nézzük meg inkább a ruháink derekát. Nem lettek bővebbek? Több energiánk lett és erősebbnek érezzük magunkat? Könnyebben teljesítjük a szokásos távokat, emeljük a szokásos súlyt? Ha a válasz a kérdésekre nem, akkor valóban ideje változtatni.


5. Rettegek az edzéstől?
Ha a sport a legutálatosabb része a napunknak, valamin biztosan változtatni kell. Mindenkinek van olyan időszaka, mikor fáradtabb, stresszesebb és nehezen veszi rá magát a testmozgásra, ám ez nem jelenti azt, hogy azután nem érzi jobban magát. De ha tényleg kedvetlenül és kelletlenül vágunk bele a napi edzésprogramunkba, ideje más mozgásforma után nézni, amit tényleg szeretünk csinálni.

Fotó: Unsplash