A majmok is a mediterrán diétára esküsznek

2019. április 29.
A mediterrán étrend rengeteg jótékony hatását ismerték már fel. Most tudományosan igazolták, hogy a túlevés ellen is roppant hatásos.

A mediterrán diétán élő majmokról állapították meg a Wake Forest Orvostudományi Egyetem tudósai, hogy nem fogyasztották el az összes eléjük tett ennivalót, pedig befalhatták volna az egészet, így normális testsúlyúak maradtak. Az Obesity szaklapban megjelent tanulmány szerint ezzel szemben a nyugati étrenden élő társaik többet ettek, mint amennyire a szervezetüknek szükségük lett volna, így elhíztak.

Azért fontos ez a mostani kutatás, mert az eddigi, hasonló témában végzett felmérések önbevallásos kérdőíveken alapultak, vagy olyan rágcsálókat vizsgáltak, melyek nem emberi táplálékon éltek, ezért nem is vezettek pontos eredményre. “Emberi étrend alapján állítottuk össze a kísérletben részt vevő majmok étrendjét. A 38 hónapos időtartam az emberi életben körülbelül 9 évnek felel meg. A különbség a mediterrán diétán és a nyugati étrenden élő csoport között az volt, hogy míg a nyugati étrendben főleg fehérjék és állati zsírok szerepeltek, addig a mediterrán diétában növényi eredetű zsírok” – magyarázta Carol A. Shively, az egyetem patológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás vezetője hozzátette, hogy a mediterrán diéta azért is nagyon jó az egészség megőrzéséhez, a krónikus betegségek megelőzésén kívül, mert ahogy a kutatás most először bebizonyította, az ember anélkül élvezheti az ételek valódi ízét, hogy túl sokat fogyasztana belőlük.

Forrás: Medicalxpress
Fotó: Unsplash