Az agyunkban külön terület van a Pokémonoknak

2019. május 12.
Ryan Reynolds új Pokémon filmje valószínűleg nagyobb hatással lesz a harmincasokra, mint bárki másra, hiszen az ő agyukban jó eséllyel van egy kis terület, ami csupa Pokémon karakterrel van tele.

Ha gyermekkorunkban órákat töltöttünk azzal, hogy elfogtuk, edzettük és harcoltattuk Pokémonjainkat, a Stanford Egyetem pszichológusainak legújabb kutatása szerint az agyunk örökre eltárolta a kis lények képét, és ezek bármikor aktiválódnak, ha Pokémon kerül a látómezőnkbe. “Régóta hatalmas kérdőjel volt azzal kapcsolatban a tudósokban, hogy miért van külön agyterületünk, mely azonnal bekapcsol, ha nevek és arcok kerülnek elénk, és miért nem, ha általános dolgokat jelölő szavak, mint például autó. A másik rejtély, hogy miért ugyanott található ez az agyterület mindenkinél” – mondta Jesse Gomez, a Stanford hallgatója, a kutatás vezetője.

Majmok és videójáték
A Harvard Orvostudományi Egyetemének majmokkal végzett kísérletéből jött a részleges válasz. A fiatal példányok agyában bizonyos területek képesek voltak új kategóriákat létrehozni tárgyaknak. Gomez elkezdett gondolkozni rajta, hogy embereken hogyan lehetne vizsgálni hasonló jelenséget. Eszébe jutott, hogy gyermekkorában órákat játszott egy bizonyos Nintendo videojátékkal, a Pokémonnal. Sejtése szerint ha igaz, hogy a kora gyermekkori ingerek kritikusak az agy területeinek fejlődése szempontjából, akkor az ő generációjának agya, akik Pokémonokkal játszva nőttek fel, aktívan reagál a Pokémon karaktereire. Ráadásul mivel a játék szereplői nagyon különböznek minden más hétköznapi tárgytól, jól elkülöníthető agyi területnek kell aktivizálódnia. “A Pokémon azért volt különöleges játék, mert karakterek százai szerepeltek benne, és mindent tudni kellett róluk, hogy sikeresen játszhassunk. Ha ehhez nem kellett külön agyterület, semmihez” – magyarázta a feltételezéseit a kutató.
A játék azért volt alkalmas a kutatás elvégzésére, mert az adott időszakban hasonló korú gyerekek játszottak ugyanazokkal a karakterekkel, ugyanazon a Nintendo Game Boy-on, így tökéletes alapot teremtve egy ilyen követéses vizsgálatnak.

Bekapcsol az agy
Az alanyokat sem kellett sokáig keresniük, az egyetem dolgozói és tanulói is rengetegen voltak, akik Pokémonokkal nőttek fel. A kísérletben résztvevőket egy MRI gépbe fektették, és véletlenszerűen Pokémon képek százait mutatták nekik. Az agyuk sokkal intenzívebben reagált a képekre, mint azé a kontrollcsoporté, akik nem játszottak a játékkal harminc évvel ezelőtt. “Az eredeti játékból és a mostani képregényből is mutattunk karaktereket. És annak ellenére, hogy a mai képek sokkal kevésbé voltak pixelesek, más minőségűek voltak, ugyanazok az agyi területek aktivizálódtak hatásukra” – mondta el a kutató. Ráadásul mindenkinél ugyanaz a terület, a fül mögött található agyi rész, mely a kutatók szerint az állatokról készült képek felismerésének központja.
Ez a tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy fiatal korban milyen könnyen alakítható az agyunk. Mint egy virtuóz jazz-zenész, aki az improvizálás mellett is betartja a zene alapszabályait. Az agy is mesteri improvizáló, mely akár Pokémon karakterekkel is képes új kapcsolatokat létrehozni, ám közben követi a kategorizálás törvényszerűségeit.

Kell aggódni a videójátékok miatt?
A szülőket, akik most felkapták a fejüket, hogy újabb bizonyíték állt elő azzal kapcsolatban, hogy a videójátékok befolyásolják a gyermekek agyát, a kutatás vezetője azzal nyugtatja, hogy az agy egyszerre több dolgot képes tárolni. Idegsejtek százmilliói találhatók csak ezen az egyetlen agyi területen is, az agyi kapacitásunk felbecsülhetetlen. “Annyit mondanék, hogy a vizsgálatban résztvevők mind a doktorijukat írják, vagy már doktoráltak. A Pokémonokkal és videójátékokkal együtt is, vagy pont ezért, elég jól boldogulunk” – tette hozzá Gomez.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash