Öt tévhit a melanomával kapcsolatban

2019. május 12.
Ahogy közeleg a strandszezon, egyre gyakrabban olvashatunk a melanoma szűrővizsgálat és a fényvédelem fontosságáról. De nem elég csak olvasni róla, cselekedni is kell. Dr. Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus, a Melanoma Mobil szűrőorvosával az öt leggyakoribb tévhitet szedtük össze ezzel a rosszindulatú elváltozással kapcsolatban.

 

  1. A melanoma csak a szőke, kékszemű, fehérbőrű embereknél alakulhat ki.

A melanoma kialakulhat sötét bőrű embereken is. Gondoljunk a reggae legendára, Bob Marley-ra, akit melanomában vesztettünk el.

 

  1. A melanoma szűrővizsgálat nagyon kellemetlen beavatkozás.

A szűrés teljesen fájdalmatlan, egyszerű megtekintéssel végezzük, a dermatoszkópos vizsgálat a gyerekek számára is elviselhető.

 

  1. Ha kevés anyajegyem van, nem vagyok veszélyben.

Ez is egy tévhit, sok melanomát olyan embereken észlelünk, akiknek kevés anyajegyük van, vagy egyáltalán nincs a testükön pigmentált képlet.

 

  1. A bioszoláriumok nem okoznak bőrrákot, sőt egészségesek.

A szoláriumok – a reklámokkal ellentétben – nem járulnak hozzá a D-vitamin képzéshez és tudományosan bebizonyították, hogy rákkeltőek. Mind a melanoma, mind a nem melanoma bőrrákok kialakulását fokozzák. Ráadásul a bőrünk idő előtt megöregszik, ráncosodik tőle

A természetes napfénynek vannak pozitív hatásai a szervezetünkre, ám ezt csak mértékkel élvezhetjük az utóbbi években drámaian megnövekedett UV-sugárzás miatt. A szoláriumok UV sugárzásának tartománya nem egyezik meg a természetes fényével, szűkebb annál, így a természetes napfényhez hasonló pozitív hatások sem érvényesülnek. Általánosan elmondhatjuk, hogy nincs egészséges barnaság.

  1. Elég csak reggel bekenni magam fényvédővel, ha nem megyek vízbe.

A fényvédő krémeket két óránként újra kell kenni, hiszen csak a leégésig hátralévő időt hosszabbítják. A kémiai fényvédők a napon inaktiválódnak, a vízben és dörzsölés hatására el is távolítódnak a testünkről, ezért fontos az újrakenés és a megfelelő ruházat, karimás sapka viselése, mely utóbbi a fülkagylónk felső részét is védi a rákkeltő UV-sugaraktól.

Bővebben a témáról júniusi lapszámunkban olvashatsz!

Fotó: Getty Images