Öt tévhit a melanomával kapcsolatban

2019. május 12. |

Ahogy közeleg a strandszezon, egyre gyakrabban olvashatunk a melanoma szűrővizsgálat és a fényvédelem fontosságáról. De nem elég csak olvasni róla, cselekedni is kell. Dr. Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus, a Melanoma Mobil szűrőorvosával az öt leggyakoribb tévhitet szedtük össze ezzel a rosszindulatú elváltozással kapcsolatban.

 

  1. A melanoma csak a szőke, kékszemű, fehérbőrű embereknél alakulhat ki.

A melanoma kialakulhat sötét bőrű embereken is. Gondoljunk a reggae legendára, Bob Marley-ra, akit melanomában vesztettünk el.

 

  1. A melanoma szűrővizsgálat nagyon kellemetlen beavatkozás.

A szűrés teljesen fájdalmatlan, egyszerű megtekintéssel végezzük, a dermatoszkópos vizsgálat a gyerekek számára is elviselhető.

 

  1. Ha kevés anyajegyem van, nem vagyok veszélyben.

Ez is egy tévhit, sok melanomát olyan embereken észlelünk, akiknek kevés anyajegyük van, vagy egyáltalán nincs a testükön pigmentált képlet.

 

  1. A bioszoláriumok nem okoznak bőrrákot, sőt egészségesek.

A szoláriumok – a reklámokkal ellentétben – nem járulnak hozzá a D-vitamin képzéshez és tudományosan bebizonyították, hogy rákkeltőek. Mind a melanoma, mind a nem melanoma bőrrákok kialakulását fokozzák. Ráadásul a bőrünk idő előtt megöregszik, ráncosodik tőle

A természetes napfénynek vannak pozitív hatásai a szervezetünkre, ám ezt csak mértékkel élvezhetjük az utóbbi években drámaian megnövekedett UV-sugárzás miatt. A szoláriumok UV sugárzásának tartománya nem egyezik meg a természetes fényével, szűkebb annál, így a természetes napfényhez hasonló pozitív hatások sem érvényesülnek. Általánosan elmondhatjuk, hogy nincs egészséges barnaság.

Vallomás: "Nem akartam elhinni, hogy egy anyajegy veszélyezteti az életem"

Vallomás: "Nem akartam elhinni, hogy egy anyajegy veszélyezteti az életem"

Fiatal, erős nőként mindenki sérthetetlennek érzi magát, Jánossy Noémi sem gondolta, hogy bármi baj érheti. Első munkahelye egy anyajegy -és bőrrákszűrő cég volt, és ez az akkor még jelentéktelennek tűnő részlet szinte misztikus módon segítette, hogy élete egy későbbi pontján időben felismerje és legyőzze melanomáját.

  1. Elég csak reggel bekenni magam fényvédővel, ha nem megyek vízbe.

A fényvédő krémeket két óránként újra kell kenni, hiszen csak a leégésig hátralévő időt hosszabbítják. A kémiai fényvédők a napon inaktiválódnak, a vízben és dörzsölés hatására el is távolítódnak a testünkről, ezért fontos az újrakenés és a megfelelő ruházat, karimás sapka viselése, mely utóbbi a fülkagylónk felső részét is védi a rákkeltő UV-sugaraktól.

Bővebben a témáról júniusi lapszámunkban olvashatsz!

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Egyszer használatos és tölthető elem: melyik a környezettudatosabb? alkáli elem

Egyszer használatos és tölthető elem: melyik a környezettudatosabb?