A jógamatrac is újrahasznosítható

2019. május 18.
Ahogy a legtöbb jó minőségű sportruházatot és edzőcipőt, a jógamatracot is sokáig használhatjuk. Ám egy idő után óhatatlanul elhasználódik. Ám mielőtt végleg a szemétbe kerülne, gondolkozzunk el rajta, hogyan lehetne újrahasznosítani!

Ha már évek óta használjuk a jógamatracunkat, előfordulhat, hogy a felülete megváltozik. Már nem tapad olyan jó, esetleg elkezd morzsolódni. “A legtöbb jógamatrac PVC-ből készül, ami pont az a fajta műanyag, amit bonyolult újrahasznosítani”- magyarázza Kaméa Chayne egészségügyi és környezetvédelmi szakértő. Nem minden újrahasznosító cég képes feldolgozni a PVC-t, így mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülne, érdemes ellenőrizni a saját területünkön illetékes hulladékkezelő vállalatot, náluk van-e lehetőség ennek a fajta műanyagnak is a feldolgozására.


Ha a matracunk a TPE nevű másik szintetikus gumiból készült, jobb eséllyel indulunk az újrahasznosításban, ám ebben az esetben is javasolt az előzetes tájékozódás. Léteznek neoprén matracok is, ezeknek a gyártásához elhasználódott neoprén úszóruhákat használnak fel, és jó eséllyel újrahasznosíthatók is. És mi a helyzet a természetes gumi, pamut vagy jutamatraccal? “Míg nem keverik más szintetikus anyagokkal, ezek természetes módon lebomlanak” – mondja a szakértő.

Ha kiderül, hogy a jógamatracunkat nem tudják újrahasznosítani, és a gyártó sem olyan üzletpolitikát követ, melynek során visszaveszik az elhasználódott matracokat, még mindig ott a lehetőség, hogy mi magunk hasznosítsuk más módon a matracunkat. Csúszásgátlóként bútorok, szőnyegek alá helyezhetjük. Négyzetekre vágva a kerti ülőgarnitúrán ülőpárnaként szolgálhat tovább. Ha pedig még nem annyira rossz állapotú, csupán szeretnénk egy új matracot venni, el is adományozhatjuk olyan helyre, ahol még jó hasznát veszik.

Fotó: Unsplash