5 hasznos tárgy élethosszig tartó garanciával

2019. március 22.
A gyorsan cserélődő, olcsóbb használati tárgyak helyett környezettudatosabb választás olyan dolgokra beruházni, melyekre a gyártó élethosszig tartó garanciát vállal. Így nemcsak tovább élvezhetjük a kedvenc dolgaink használatát, hanem kevesebb szemetet is termelünk.

Az élethosszig tartó garancia nem mást jelent, minthogy a gyártó annyira biztos a termék minőségében, hogy vállalja, ha tönkremegy a megvett tárgy, ingyen megjavítják vagy kicserélik. Persze rendeltetésszerű használat mellett.

Le Creuset edények

Nem olcsók ezek az öntöttvas edények, viszont örökké használhatjuk őket cserébe. Serpenyőre, lábosra és az ikonikus fedős edényre is vonatkozik az élethosszig tartó garancia. A cég vállalja, hogy a használhatatlanná vált főzőedényt ingyen kicserélik ugyanolyanra, mint az eredeti, vagy megegyező funkciójú és értékű edényre, ha a régebbit már nem gyártják. Ez az eredeti tulajdonosra vonatkozik, a használtan vásárolt, örökölt edényekre természetesen nem. Illetve abban az esetben sem érvényes a garancia, ha a károsodás abból ered, hogy nem tartották be a használati útmutatóban leírtakat, túlmelegítették, nem megfelelően tisztították az edényt.


L.L.Bean bakancsok

Ha egyszer beszerzünk egy pár L.L.Bean csizmát, jó esély van rá, hogy kiszorítja az összes többi cipőt az életünkből. A tartós gumi és bőr felépítésű cipőket kézzel varrják az amerikai Maine államban található Brunswickban. Arra tervezték ezeket a bakancsokat, hogy túléljenek minden kempingtúrát, esős napot vagy hegymászó kalandot. De ha mégsem, a cég egy évig kicseréli bármiféle kérdés nélkül egy teljesen új párra a sérült cipőket. Tavaly még élethosszig tartott ez a garancia, de sokan visszaéltek vele, ezért kénytelenek voltak lecsökkenteni a korábbi nagylelkű időtartamot. A bármilyen sérülésre vonatkozó azonnali csere ugyan csak egy évig érvényes, de a rendeltetésszerű használatból vagy anyaghibából eredő sérüléseknél a cég továbbra is vállalja az élethosszig tartó garanciát.


JanSport hátizsák

Ha a jó öreg hátizsák, amit még gimiben kezdtünk hordani, kezd kissé ütött-kopottnak kinézni, vissza lehet küldeni a cég kaliforniai garanciaközpontjába. A károsodástól függően megjavítják, kicserélik vagy más terméket adnak helyette, ha a régi típust már nem forgalmazzák. A beküldés költségeit a vásárló állja, a visszapostázást viszont a JanSport. Természetesen itt is csak a rendeltetésszerű használatból eredő károsodásért vállalnak garanciát, azért például, ha megsérül a táskánk egy repülő poggyászterében, nem.


Hardenco farmer

A kicsi, régimódi ruhamanufaktúrát 2010-ben alapították az amerikai Connecticutban. Hagyományos farmereket varrnak kézzel, antik varrógépeken és nem titkoltan az örökkévalóságnak tervezik ezeket a ruhadarabokat. Természetesen nincs olyan farmer, amely ne kopna, szakadna, rojtosodna ki az évek alatt, de a Hartford Denim Co. (melyből a Hardenco név is ered), ingyen vállalja a javítást élethosszig. Nem teljesen önzetlenül teszik ezt. Ahogy a weblapjukról kiderül, minden egyes javításból tanulnak, látják, hol kell fejleszteniük ruhadarabjaikat, hogy még tartósabbak legyenek.


Manduka matracok

Ha olyan jógamatracot keresünk, ami életünk végéig nem hagy cserben, a Manduka például élethosszig tartó garanciát vállal Pro sorozatának termékeire. Ha anyaghibából eredő sérülés keletkezik a matracon, vagy ha az évek-évtizedek gyakorlása során, de megfelelő tisztántartás mellett keletkezik kopás, sérülés a matracon, visszaveszik és kicserélik azt.

Fotó: Unsplash