A jógamatracnak is kell a gondoskodás

2019. február 17.
Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, hol használtuk az elmúlt egy hónapban a jógamatracot. Otthon, jógastúdióban, szabadtéren, fűben, homokban? És most jön a beugratós kérdés: milyen gyakran tisztítjuk?

A válasz röviden, tömören: valószínűleg nem elég gyakran. Pedig elég könnyen belátható, hogy amikor kigurítjuk a jógamatracot a földre, majd a gyakorlás végén feltekerjük, minden, ami a padlón volt, rákerül a matracnak arra a felére is, amin aztán legközelebb áll, ül, fekszik a gyakorló, érinti az arca és talpa, tenyere. Sokkoló a felismerés, és ez még nem minden!

Mikor a kutatók megvizsgálták a tanulmányban résztvevők matracait, a leggyakoribb kórokozó, amit találtak, a Staphilococcus baktérium egyik törzse volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül megbetegszik valaki tőle, ezek a mikroorganizmusok megtalálhatók a bőrön is (végülis valahonnan rákerültek a matracra), ám ha legyengül az immunrendszer, számos problémához vezethetnek, a torokgyulladástól a húgyúti fertőzésig.

Gyakori kórokozó volt még a jógamatracokon a Candida albicans gomba. Ez szintén megtalálható az emberben természetes módon, ám a túlzott elszaporodása megintcsak számos problémához vezethet. És a jógastúdiók párás, nedves, meleg közege igen kedvez a gombák terjedésének.

A két leggyakoribb potenciális kórokozó mellett még számos allergén, por, és különböző atkafajták bukkantak fel a jógamatracokon, melyektől egy alapos tisztogatással könnyen meg lehet szabadulni. Sok matrac mosható alacsony hőfokon mosógépben, ám ha neked nem ilyen van, és nem akarsz előre gyártott matractisztító folyadékot vásárolni, otthon is egyszerűen készíthetsz fertőtlenítő, tisztító spray-t, amivel minden gyakorlás után gyorsan megszabadulhatsz a mikrobáktól.

Nem is kell hozzá sok, vagy különleges dolog: egy kisebb fajta fújókás palack, desztillát víz vagy alacsony ásványianyag tartalmú ásványvíz (a palack háromnegyedét töltse meg), 2 csepp teafaolaj minden 1 dl vízhez, 1 csepp levendulaolaj minden 1 dl vízhez és ecet (a palack negyedét töltse meg).

A jógamatrac tisztító folyadékhoz a teafaolaj remek baktérium- és vírusölő, fertőtlenítő hatása miatt kiváló, a levendula pedig szintén hatékony a kórokozók ellen, emellett nyugtató és lazító hatású. Sokan nem szeretik a teafaolaj illatát, ők helyette használhatnak több levendulaolajat, vagy kiválthatják eukaliptusz-, citromfű- vagy borsmenta olajjal.

Az elkészítéshez az ecetet és a vizet töltsük először a palackba, utána csepegtessük bele az aromaolajakat. Használat előtt pedig alaposan rázzuk fel a keveréket, majd miután befújtuk a matracot, töröljük át egy száraz ruhával. Hagyjuk alaposan megszáradni, mielőtt feltekernénk és a helyére tennénk. És egy nagyon fontos jótanács a végére: ne feledkezzünk meg a matrac hátoldaláról sem!

Forrás: Yoga Journal Fotó: Unsplash