Tökéletes nyári mozgásforma: a nordic walking

2019. június 17.
Kíméletes, komplex és az egész testet átmozgatja a nordic walking, melynek hála napi fél-egy órát garantáltan természetközelben tartózkodunk.

600 izom

A nordic walkingról az a sztereotípiánk, hogy csak az idős emberek levezető sportja. Azonban a nyári forróságban futás helyett vagy izületi problémákkal küzdők számára, esetleg a futás előszobájaként, felvezetőjeként is tökéletesen funkcionál ez a kardióalternatíva, mely az úszás után a másokig legtöbb izomcsoportot, körülbelül 600 izmot képes megmozgatni egyidejűleg. Irodai munkát végzőknek pedig azért kifejezetten jó választás a sífutók edzéséből önállósodott mozgásforma, mert a fej, nyaköv és váll részeit végig optimális helyzetben kell tartani a séta során, így nem kapnak extra terhelést ezek a területek.

Jobb csapatban kezdeni

Ugyan kívülről úgy tűnhet, ez egy pofonegyszerű sport, nem biztos, hogy egyik percről a másikra sikerül elsajátítani a mozgás helyes technikáját. A váltó mozgás az agynak is kemény tréning, de kicsit olyan ez, mint a biciklizés: ha egyszer ráéreztünk a technikájára, nem kell többé figyelni a precíz kivitelezésre. Éppen ezért javasolt először csoportban kezdeni a sportot, esetleg edző segítségét kérni. A csoportos nordic walking azért is jó, mert a csoport tempója segít megtalálni a helyes mozgástechnikát, mégsem kötelez mindenkit arra, hogy egy tempóban haladjon.

Mennyit sportoljunk?

Habár “csak sétáról” van szó, a nordic walking egy annyira komlex mozgásforma, hogy a fél-egy órás intenzív mozgás tökéletesen elegendő ahhoz, hogy letudjuk a napi kardiót. Az elején a bemelegítő részre igazából nincs is szükség, mert fokozatosan melegednek fel az izmok a séta során, a végén azonban néhány száz méteres bot nélküli séta és lenyújtó mozgássor erősen javasolt.

Felszerelés

Mivel a legtöbb nordic walking csapat természetközeli helyen űzi ezt a sportot, így különösen fontos a jó kiképzésű sportcipő, mely a bokát is stabilan tartja. Emellett egy szokásos tornanadrág-sportfelső-sportmelltartó hármasa az, amire mindneképen szükség van. – Na és persze baseball sapka és naptej a fényvédelem miatt.

Fotó: Lucas Favre