6 egészséges alternatíva a sportitalok helyett

2019. június 07.
Nagy valószínűséggel semmi szükségünk rá, hogy minden edzés alatt megigyunk egy palack neonszínű sportitalt. A dietetikus elmondja, mit fogyasszunk helyette, hogy pótoljuk az izzadással elveszített ásványi anyagokat és sókat.

A sportitalok három kulcsösszetevője a víz, a szénhidrátok és az elektrolitok. Ezek teljesen jól pótolhatók természetesebb és cukormentes módon is.

1. Kakaós tej
Gyermekkorunk kedvenc itala nem csak a kulcsfontosságú elektrolitokat segít pótolni, de a kalciumot, káliumot, sót és magnéziumot is visszanyerhetjük belőle egy-egy kimerítő edzés után. “A kutatások szerint a zsírszegény tej mozgás után jobban hidratál, mint a sportitalok vagy a víz” – mondja Natalie Rizzo dietetikus.

2. Narancslé
“A narancslében nem egyszerűen elektrolitok vannak, mint egy sportitalban, hanem koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat is, mint például a heszperidin. Ez segít harcolni a magas vérnyomás és a szellemi képességek hanyatlása ellen” – mondja Jonathan Valdez a New York Állami Dietetikusok Szövetségének szóvivője. A szakember ráadásul azt javasolja, hogy dúsítsuk kalciummal és D-vitaminnal az edzés utáni narancslevünket.


3. Kókuszvíz
A sportitalok három legfontosabb össztevője természetes módon található meg a kókuszvízben. “Ez a remekül hidratáló ital gazdag káliumban, mely egyfajta elektrolit, és természetes állapotában tartalmaz cukrot, amely a szénhidrát-raktárakat segít feltölteni” – magyarázza Rizzo. A kókuszvíz természetes cukortartalma segít magasan tartani az energiaszintet edzés alatt és után több, mint egy órán keresztül. A tanulmányok szerint azért is optimálisabb a szervezet számára, mint a sportitalok, mert sokkal kisebb megterhelést jelent a gyomor számára, mint a dehidratáló folyadékok. “Ha a tűző napon edzünk huzamosabb ideig, például kerékpározunk vagy futunk, egy csipet sót is hintsünk a kókuszvizünkbe, hogy az izzadással veszített sót is hatékonyan pótoljuk” – javasolja a dietetikus.

4. Meggylé
A meggylevet sokáig a növényi tápanyagokért szerettük, mivel nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és antociánokat. A legújabb kutatások szerint azért is javasolt a fogyasztása, mert csökkenti az izomfájdalmakat és az izomgyengeséget egy megerőltető edzés után, és jelentősen lerövidíti a regenerációs időt is.

5. Saját sportital házilag
Ha edzés után szeretnénk olyan italt fogyasztani, ami segít pótolni a tápanyagokat, de mindezt mesterséges adalékanyagok nélkül, saját magunk is elkészíthetjük az innivalónkat. “Keverjünk össze kókuszvizet, mézet, tengeri sót és egy kanálnyi citrom vagy lime-levet, esetleg 100 százalékos narancslevet, és már vihetjük is a kulacsunkban” – mondja Natalie Rizzo.

6. Tiszta víz
Semmi sem hidratál jobban, mint egy jó pohár tiszta víz. A meleg idő beköszöntével hajlamosak vagyunk elfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről, mely dehidratáltsághoz vezethet. A szakemberek azt javasolják, hogy figyeljünk a szomjunkra, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség tudatosságra és odafigyelésre. A bevitt mennyiség ne legyen kevesebb napi másfél liternél, különösen ha minden nap végzünk valamilyen testmozgást.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash