Mire jó napi 30 perc gyaloglás?

2019. május 30.
Sokkal több mindenre jó napi harminc perc gyaloglás, mint elsőre gondolnánk. Nem hangzik túl intenzív tréningnek, pedig kezdésnek nem is olyan rossz.

Legyünk őszinték: napi harminc percnél többet is eltöltünk a közösségi oldalakon lapozgatva. Tegyük le tehát a telefont, és gyalogoljuk körbe a szomszédos háztömböket. Nyolc csodálatos és azonnal érezhető hatása lesz ennek a röpke fél órának.

1. Elégetünk 150 kalóriát.
A súlyunktól és a gyaloglás sebességétől függően akár 150 kalóriát is elégethetünk egy harminc perces meneteléssel. Ez pont elég arra, hogy lemozogjuk az ebéd utáni extra sütit, amivel előre megjutalmaztuk magunkat.


2. Nyugodtabbak leszünk.
Már maga a gyaloglás is relaxáló hatású, mindegy, hol sétálunk. Forgalmas belvárosi utcákon vagy egy csendes parkban ugyanúgy megtapasztalhatjuk a megnyugvást, amit egy kellemes séta ad. Ha szeretnénk tovább fokozni a hatást, hallgathatunk gyaloglás közben meditációs zenét vagy vezetett meditációt.

3. Formálja a lábakat.
Már napi fél óra gyaloglás is formálja, erősíti a láb izmait. A comb és vádli feszesebb, ruganyosabb lesz. Ha még végzünk pár erősítő gyakorlatot is kétszer egy héten, kitörésekkel, guggolással, még észrevehetőbb lesz az eredmény, és bátran vehetjük fel a rövid nyáriruhát.

4. Viszlát, visszerek!
A rendszeres gyaloglás nagyon hatásos a visszerek kialakulásának megelőzésére, illetve ha már megjelentek, segíthet megelőzni a fájdalmas gyulladásokat. Az izmok erősödésével javul a vérkeringés a lábszárban, így a vénák falára is kisebb nyomás nehezedik.

5. Javul az emésztés.
Ha egy kiadós evés után ahelyett, hogy ledőlnénk a kanapéra, inkább a nyakunkba vesszük a várost, jobbat nem is tehetnénk az emésztésünkkel. Egy harminc perces gyaloglással hatékonyan támogathatjuk az emésztőrendszer mozgásait, ráadásul a vércukorszintünk is sokkal stabilabb lesz, és elkerül a nagy falatozások utáni levertség is.

6. Kreatívabbak leszünk.
Mi az, ami nem hagyja, hogy áramoljanak bennünk a kreatív energiák? A tévé és a számítógép előtt üldögélés és sorozatnézés. Akár magunkkal is vihetjük a laptopunkat, ha felkerekedünk egy sétára, mert garantáltan remek ötletek hada jut majd eszünkbe, miközben a kilométereket rójuk.

 

7. Ügyintézés útközben.
Ha a tennivalóink listája már nagyon hosszú, akkor sem árt kimozdulni egy kicsit. Vigyük magunkkal a telefonunkat, és intézzünk el régóta halogatott beszélgetéseket. Remek lehetőség arra, hogy felvegyük a kapcsolatot egy régi baráttal, családtaggal, de elintézhetjük az időpontkérést a fogorvoshoz, amit hetek óta halogatunk már.

8. Kedvet kapunk a mozgáshoz.
Néhány hét elteltével azon kaphatjuk magunkat, hogy a napi rutinunk részévé vált a gyaloglás, és úgy várjuk azt a harminc percet, mintha egy szelet torta volna. Jó eséllyel belevetjük magunkat nagyobb távokba, esetleg futva, biciklizve, vagy éppen csoportos edzésre jelentkezünk be egy útba eső edzőterembe. A lehetőségek száma végtelen, csak rajtunk múlik.

Fotó: Unsplash