Kánikulában is kardiózhatunk

2018. augusztus 18.
A nyári nagy melegben sem kell abbahagynunk a kardióedzéseket. Persze jobban oda kell figyelnünk magunkra!

A VÍZPART A NYERŐ 

Természetesen az úszás a legideálisabb mozgásforma a nyári hónapokban, de ha nem rajongsz érte, akkor is érdemes a víz közelében, vízparton mozognod. Akár a futást, akár a bringázást választod, ha közvetlenül tó- vagy folyóparton edzel, nem csak hűvösebb levegőn teheted mindezt, de a vizes közeg alkalmat ad arra, hogy időnként megállj, lehűtsd magad, hogy felfrissülve folytathasd az utad.

A LEGFORRÓBB NAPOKON VÁLASZD AZ EDZŐTERMEKET

Ha napközben 30 fok körüli a hőmérséklet, már semmiképpen ne indulj útnak a szabadban, kizárólag kora reggel vagy késő este. Ha azonban ennél is nagyobb a forróság, már éjszaka sem hűl le annyira a levegő, hogy akár reggel, akár este nyugodt szívvel mozoghass. Ilyenkor érdemes legalább egy-egy alkalommal edzőterembe menni, hogy a klimatizált helyiségekben rosszullét nélkül teljesíthesd a kilométereidet.

VÍZ, VÍZ, VÍZ

A szervezet megfelelő hidratálása még testmozgás nélkül is kiemelt fontosságú a kánikulában, de ha kardiómozgást végzel, különösen figyelned kell erre. Biciklizés közben ez egyszerűen megoldható, viszont a futás közbeni folyadékpótlás már egy kicsit nehézkesebb. A hosszú – 5 km feletti – futásoknál kötelező a víz pótlása. Ezt megoldhatod úgy, hogy egy kisebb ásványvizes palackot viszel magaddal, de ha útba tudsz ejteni egy-egy forrást vagy kutat, kényelmesen olthatod edzés közben is a szomjadat. Arra azonban ügyelj, hogy sportolás után soha ne fogyassz jéghideg folyadékot, és várd meg, amíg lecsillapodik a szervezeted, nehogy leforrázd a torkod.

Hogyan hűtsd le a tested edzés után? Kattints a WellnessCafé oldalára!