Csak jót tesz a gerinceddel: spirálstabilizáció

2019. június 23.
Egyszerűnek tűnik, mégsem az. Viszont ha egyszer megtanuljuk, akkor könnyedén végezhető otthon is, a gerincproblémáink pedig egy csapásra megszűnhetnek. Mindenképpen ki kellett próbálnunk.

Derekunk fáj, lehajláskor becsípődik, meghúzódik, pihentetnünk kell… Szomorú tény, hogy ezek a kijelentések a negyven körüli korosztály jellemzik. Magyarország felnőtt lakosságának 80 százaléka derékfájdalommal küzd, az egészségügyi felmérések szerint pedig a gyerekek és a fiatalok kétharmadánál fellelhető valamilyen gerinc-rendellenesség. Az okokért nem kell mélyreható kutatást végeznünk. Életmódunk, a sok ülés, a rohanás, a cipekedés, a rengeteg okoseszköz, amelyek használata rossz tartással jár és a túl kevés, hatékony mozgás egyértelműen ehhez vezetnek.

Létezik azonban egy módszer, amely – ha időt és energiát áldozunk elsajátítására – a napi rutinunkba könnyen beilleszthető, és tényleg elmondhatjuk, hogy csodákra képes. Véget vethet az állandó vagy vissza-visszatérő fájdalmaknak.

Mi is a titok?

Az itthon ugyan széles körben még nem elterjedt, de az igen hatásos módszert dr. Richard Smisek prágai orvos-neurológus dolgozta ki harminc év tapasztalata alapján. A gerincterápia titka a komplex hatásában rejlik. A betanult gyakorlatok jól hatnak a háti területekre, a nyakra, a csípőre, a bokára, a talpra és a hasra is. Megelőző jellegén túl olyan, már meglévő egészségügyi problémák esetén is eredményes, mint a gerincsérv, a gerincferdülés, a szétnyílt hasizom vagy a lúdtalp. Tulajdonképpen olyan izomzatot, tartást és tudatosságot ad, amely jótékony az egész szervezetünkre. Az egyszerűség kedvéért: a spirálstabilizáció egy nyújtó, erősítő, csavaró mozgásfolyam, amely segít bekapcsolni a hétköznapi életben kevésbé használt, pedig igencsak fontos izomcsoportokat. Ezek a testünkön kereszt irányba futó izmok, amelyek tehermentesíthetik az állandóan használt izmainkat.

A módszert Magyarországon Richter Katalin oktatja és népszerűsíti. A hatalkalmas alaptanfolyamot bárki – korra és nemre való tekintet nélkül – elvégezheti, itt még az erőnlét sem számít. A kurzus után elegendő beszereznünk pár kelléket (gumikötél és blokk), hogy aztán naponta 15 percet foglalkozzunk magunkkal otthon. Ez máris ígéretesen hangzik.

A próba

Amikor egy módszerről azt olvassuk, hogy azonnal hat, azért támad bennünk némi kétség. A spirálstabilizációs tréning esetében azonban személyes tapasztalatok alapján állíthatom, hogy egyetlenegy óra gyakorlás, tanulás után azt vettem észre, hogy este már nem egy kézzel a combomra támaszkodva nyúltam lefelé, hogy kipakoljak a mosogatógépből. Csak úgy simán, magától értetődően hajolgattam le mindenért.

A hatalkalmas tanfolyamon 12 egymásra épülő gyakorlatsort tanulunk meg. Nem lehetetlen elsajátítani, persze összpontosítanunk azért nem árt (nekem ez ment a legnehezebben), mivel a testünk több területére egyszerre kell figyelnünk. Nem kíván emberfeletti teljesítményt, de azért elsőre fárasztó, hiszen olyan izmokat dolgoztatunk meg, amelyeket nem igen használunk a mindennapokban. A már valamennyire begyakorolt mozdulatsorokat aztán zenére végezhetjük, tempósan – ez elsőre egyáltalán nem megy könnyen. Végül persze az egész rutinszerűvé válik (koncentrálni akkor is kell), és ennek köszönhetően egy olyan spirális izomrendszer épül fel a gerinc köré, amely stabilan és biztonságosan tartja azt, a gerinc folyamatos felfelé nyújtásával pedig megnő a tér a csigolyák között, így a porckorongokra kevesebb nyomás nehezedik. A munka azonban itt még nem ér véget: ahhoz, hogy a hatás folyamatos legyen, napi 15-20 percet kell otthon gyakorlásra szánnunk.

Egy kis plusz…

A tanfolyamot gyerekek is elvégezhetik, velünk együtt. Így aztán közösen is csinálhatjuk otthon a gyakorlatokat, lehet ez a mi együtt töltött, minőségi időnk.

Hol: spiralstabilizacio.hu,facebook.com/spiralstabilizacio

A cikk a júliusi Marie Claire magazinban jelent meg.