6 gyulladást okozó étel

2019. május 27.
Tíz vezető halálok közül nyolc kapcsolatba hozható a gyulladásokkal, a szervezet kóros és krónikus túlzott immunválasz reakciójával. Ami még megdöbbentőbb, hogy bizonyos ételek és ételcsoportok hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok kiváltásához.

A gyulladást nem egy szelet csokoládé vagy egyetlen étkezés váltja ki. “Ám rendszeresen, hosszú időn át fogyasztva ezek az élelmiszerek krónikus gyulladásos folyamatokat indíthatnak be a szervezetben, melyek egy bizonyos szervet, vagy éppen a vérkeringés egész rendszerét is érinthetik” – magyarázza Dr. Jaclyn London táplálkozási szakértő. Ilyen élelmiszerek a feldolgozott, olajban sütött vagy túlságosan cukros rágcsálnivalók, melyeket nem véletlenül javasolt száműzni az étrendünkből. Segít megelőzni a krónikus gyulladást, ha minél jobban csökkentjük az alábbi ételeket a mindennapjainkból.

1. Felvágottak és húskészítmények
A virsli, sonka, szalonna, kolbász és más hasonló húskészítmények rengeteg sót, pácoló adalékot és füstöt tartalmaznak. “Mondhatjuk, hogy hármas szintű tűzveszélyt jelentenek, ha a gyulladásokról van szó” – mondja a táplálkozási szakember. Ráadásul ezek az élelmiszerek jelentősen növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is. Még a vörös hús önmagában, steakként vagy hamburgerben is kevésbé veszélyes, mint a feldolgozott húskészítmények, főleg, ha váltogatjuk a soványabb hústípusokkal. Ha lehet, válasszunk szabadtartású, organikus tenyésztésű állatból származó húsokat, ezek kevesebb vegyszert és antibiotikumot tartalmaznak.

 

 

2. Cukros ételek
A cukros gabonapelyhek és más édességek hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami gyors lökést adhat a szervezetünkben a gyulladásoknak. “Ez a hatás sokkal erőteljesebb ráadásul, ha valaki glükóz-intoleranciában szenved” – figyelmeztet a táplálkozási szakértő. Fogyasszunk inkább cukormentes nassolnivalót és teljesértékű élelmiszereket, almalé helyett például együnk inkább egy egész almát, a folyadékbevitelt pedig vízzel oldjuk meg.

3. Alkohol
A gyulladáskeltő hatás csak egy a rendszeres alkoholfogyasztás számok negatív következménye közül. A bélbaktériumok kipusztulása, az agyszerkezet és funkció megváltozása, magas vérnyomás, megnövekedett sztrókkockázat, szívbetegségek és kettes típusú diabétesz mind a rovására írható. Tartsuk be az ajánlott napi maximális értékeket, mely férfiaknál két pohár, nőknél egy pohár vörösbor egy nap.


4. Fehér liszt
A finomított szénhidrátok, mint például a legtöbb kenyér- és tésztafélében található fehér liszt, már nem tartalmaznak értékes tápanyagokat és rostokat. Ráadásul általában a fehér liszttel készített ételek cukortartalma is magas. A magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel készült péksütemények és tészták sokkal egészségesebb választást jelentenek.

5. Rántott fogások
Az olajban sült, bundázott ételek nemcsak amiatt egészségtelenek, mert magas a szaturáltzsír-tartalmuk és rengeteg felesleges kalóriát jelentenek, hanem a panírban található finomított szénhidrátok miatt is. “Sokkal jobban járunk az egészségük szempontjából, ha párolt, grillezett, serpenyőben hirtelen sütött, főtt ételeket fogyasztunk” – javasolja a táplálkozási szakértő.

6. Üdítők
Duplán károsak az üdítőitalok: a cukor mellett nátrium-benzoátot tartalmaznak, melyet tartósítószerként használnak a gyártók. A diétás italok sem jobbak, a mesterséges édesítők a bélbetegségek és gyulladások kockázatát növelhetik. Jobb teljesen elkerülni az üdítőitalokat, és egészségesebb alternatívákkal oltani a szomjunkat.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash