Kecskétől a lemúrig: miért jó állatokkal jógázni?

2019. július 08. |

Macska, kecske, alpakka, ló vagy lemúr. Tényleg van értelme és haszna prémes jószágokkal jógázni, vagy csak egy újabb divathóbort?

Időről időre előkerülnek hírek arról, hogy hírességek kecskékkel jógáztak, mint például Sophie Turner, a Trónok harca színésznője. Az Instagramon sem kell sokáig keresgélni, ha ilyen posztokra akarunk bukkanni. Amerika szerte népszerűek azok a lehetőségek, ahol állatokkal jógázhatunk. Örökbefogadható macskákkal vagy kutyákkal kerülhetünk flow-ba, de állatkertek és akváriumok is szerveznek időről-időre olyan lehetőségeket, ahol az állatok közelében ászanázhatunk. De azon kívül, hogy remek Instagram posztok születhetnek ilyen alkalmakkor, van valós haszna a jógagyakorlás szempontjából?


Fizikai hatások
Az egyik előnye annak, ha állatokat is bevonunk a gyakorlásunkba, hogy örömhormon szabadul fel a szervezetünkben, ez csökkenti a magányosság érzetét, javítja az általános szellemi állapotot. Az állatok közelsége segít ellazulni és lassítja a légzést. Minden olyan előny megfigyelhető jóga közben, amiért a terápiás állatokat is alkalmazzák a gyógyításban.

Lelki feltöltődés
“Nem lep meg, hogy az állatok ártatlansága miatt az emberek kapcsolódni szeretnének hozzájuk” – mondja Guru Jagat, Kundalini jóga tanár. “Minden olyan bonyolult és távol áll a természettől napjainkban, így jó érzés, ha emlékeztetnek minket az egyszerűségre és ártatlanságra” – teszi hozzá. Mindannyian éhezünk valami mélyebb kapcsolatra, mint amit az okostelefonunk adhat.
“Nehéz a kiskecskék közelében depressziósnak és szorongónak lenni” – foglalta össze a jógatanár, miért érdemes kipróbálni az állatokkal való jógázást.

A lemúrok az új kecskék
A kecskék, lovak és kutyák után a legújabb kedvenc az állatos jógában a lemúr, vagyis a gyűrűsfarkú maki. Az angliai Keswickben lehet kipróbálni a lemúros jógát, azaz lemogát, ahogy a helyiek elnevezték. A makik a közeli vadasparkban élnek, rendkívül barátságosak és szociálisak, így tökéletes jógapartnernek bizonyulnak.

Fotó: Getty Images, Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód