Kecskétől a lemúrig: miért jó állatokkal jógázni?

2019. július 08.
Macska, kecske, alpakka, ló vagy lemúr. Tényleg van értelme és haszna prémes jószágokkal jógázni, vagy csak egy újabb divathóbort?

Időről időre előkerülnek hírek arról, hogy hírességek kecskékkel jógáztak, mint például Sophie Turner, a Trónok harca színésznője. Az Instagramon sem kell sokáig keresgélni, ha ilyen posztokra akarunk bukkanni. Amerika szerte népszerűek azok a lehetőségek, ahol állatokkal jógázhatunk. Örökbefogadható macskákkal vagy kutyákkal kerülhetünk flow-ba, de állatkertek és akváriumok is szerveznek időről-időre olyan lehetőségeket, ahol az állatok közelében ászanázhatunk. De azon kívül, hogy remek Instagram posztok születhetnek ilyen alkalmakkor, van valós haszna a jógagyakorlás szempontjából?


Fizikai hatások
Az egyik előnye annak, ha állatokat is bevonunk a gyakorlásunkba, hogy örömhormon szabadul fel a szervezetünkben, ez csökkenti a magányosság érzetét, javítja az általános szellemi állapotot. Az állatok közelsége segít ellazulni és lassítja a légzést. Minden olyan előny megfigyelhető jóga közben, amiért a terápiás állatokat is alkalmazzák a gyógyításban.

Lelki feltöltődés
“Nem lep meg, hogy az állatok ártatlansága miatt az emberek kapcsolódni szeretnének hozzájuk” – mondja Guru Jagat, Kundalini jóga tanár. “Minden olyan bonyolult és távol áll a természettől napjainkban, így jó érzés, ha emlékeztetnek minket az egyszerűségre és ártatlanságra” – teszi hozzá. Mindannyian éhezünk valami mélyebb kapcsolatra, mint amit az okostelefonunk adhat.
“Nehéz a kiskecskék közelében depressziósnak és szorongónak lenni” – foglalta össze a jógatanár, miért érdemes kipróbálni az állatokkal való jógázást.

A lemúrok az új kecskék
A kecskék, lovak és kutyák után a legújabb kedvenc az állatos jógában a lemúr, vagyis a gyűrűsfarkú maki. Az angliai Keswickben lehet kipróbálni a lemúros jógát, azaz lemogát, ahogy a helyiek elnevezték. A makik a közeli vadasparkban élnek, rendkívül barátságosak és szociálisak, így tökéletes jógapartnernek bizonyulnak.

Fotó: Getty Images, Unsplash