Hogyan rágjuk meg az ételt helyesen?

2019. július 18.
Az emésztés már a szájban elkezdődik. Például könnyen gyomorégést okozhat, ha csak felületesen rágjuk meg az ételt. A táplálkozási szakemberek hasznos tanácsokkal segítenek rágásügyben.

Alapszabály, hogy addig kell rágni az ételt, míg elég kicsi nem lesz ahhoz, hogy könnyedén lenyelhessük, így a gyomrunknak nem lesz olyan nagy feladat az adott étel feldolgozása. Ezért is mondják a szakemberek, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik.


Levenni a terhet a gyomorról
A nyál úgynevezett amilázokat tartalmaz. Ezek olyan enzimek, melyek segítenek kémiailag lebontani az ételt. A szájban ugyanakkor mechanikai úton is elkezdődik az emésztés, ez maga a rágás folyamata. Ha az étel nem marad elég ideig a szájban, egyrészt az enzimek nem tudják kifejteni a megfelelő hatást a szénhidrátok szétbontásában. A gyomor csupán kismértékben képes a szénhidrátok emésztésére, így ha az étel úgy kerül le a hasunkba, hogy nem készítette elő megfelelően a nyál az emésztésre, sokkal keményebb munkát kell végeznie a gyomrunknak. Ráaádásul több olyan dolog is van, mellyel egyáltalán nem boldogul. Ha pedig az ételdarabkák egészben, nagyjából emésztetlenül érik el a bélrendszer felső szakaszát, puffadás és hasi diszkomfort érzet jelentkezik.

Ne sürgessük a rágást
“Ahelyett, hogy számolnánk, hányszor rágjuk át a szánkba vett ételt, azt tanácsolom, hogy tegyük le az evőeszközt vagy az ételt a kezünkből, miután haraptunk, majd miután végeztünk a rágással és lenyeltük a falatot, utána vegyük csak kézbe újra. Van valami hívogató sürgetés abban, ha folyton van egy falat a villánkon, és azt várja, hogy leharapjuk. Emiatt úgy gondolhatjuk, hogy gyorsabban végeztünk a rágással, mint valójában” – javasolja Jo Travers dietetikus. Ha letesszük az evőeszközöket két falat között, nagyobb eséllyel tölt elegendő időt a szánkban az étel a tökéletes rágáshoz és emésztéshez. 

Fotó: Unsplash