Az emésztőrendszerhez igazított diétáé a jövő

2019. június 14.
A különböző diétás irányelvek és javaslatok helyett az egyén emésztőrendszeréhez igazított diéta az, ami valóban hatásos lehet az életmódváltásra és a testsúlyproblémák leküzdésére. A legfrissebb kutatások bebizonyították ugyanis, hogy a különböző embereknek különböző szükségleteik vannak, ha eddig nem lett volna egyértelmű.

Egy friss tanulmányból kiderült, hogy az emésztés szempontjából még az egypetéjű ikrek sem ugyanúgy működnek, így az ő szervezetük is teljesen máshogy reagál az ugyanolyan ételekre. “Eddig évtizedeken át azt tanácsolták a táplálkozási szakemberek, hogy a fogyni vágyók tartsák be a jól kiszámított diétákat és egészségügyi tanácsokat, és elérik a kívánt célt. Ám ez a hozzáállás most megdőlt” – mondta el Tim Spector, a londoni King’s College genetikai epidemiológia professzora, a tanulmány társszerzője.


A kutatók több mint ezer amerikai és brit felnőttet vizsgáltak, köztük 240 ikerpárt két héten keresztül. Rendszeresen mérték vércukorszintjüket, figyelték inzulin- és vérzsír-értékeiket, miután ugyanazokat az ételeket, muffint és cukros italt fogyasztottak. Emellett vizsgálták a bélflórájukat és alvási, edzési szokásaikat is. A kutatók megfigyelték, hogy nemcsak az egymással kapcsolatban nem álló, teljesen különböző emberek, de még az egypetéjű ikrek sem reagáltak ugyanúgy az azonos ételekre. “Ezek az eredmények azt sugallják, hogy egyedül a tápanyagértékek alapján nem lehet meghatározni, kinél működik majd az adott diéta, és kinél nem” – mondta a kutató.

A kutatás eredménye nem azt jelenti, hogy teljesen el kell vetni az általános irányelveket és ajánlásokat. Ezek jó kiindulópontot jelentenek, hiszen alapvetően érvényes mindenkire, hogy mennyi rost fogyasztása egészséges például. Ám sok táplálkozási kérdésre csak az egyén anyagcseréjét és adottságait figyelembe véve lehet válaszolni. Ilyen kérdések például, hogy ki lehet-e hagyni a reggelit, az alacsony szénhidrát-, vagy alacsony zsírtartalmú diéta segíti jobban a fogyást? Ezekre a kérdésekre a genetika helyett az ember bélflórájában kell keresni a választ. Még sok kutatnivaló van az itt élő mikrobiommal kapcsolatban, ám mint oly sok minden máshoz az egészségünkkel kapcsolatban, a fogyáshoz ez lehet a kulcs a tanulmány szerzői szerint.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash