Időskori demencia: az életmód legyőzi a géneket

2019. július 24.
Az egészséges életmód, melyhez hozzátartozik a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Még abban az esetben is, ha a családi előzmények és a gének hajlamosítanának erre.

Minden ötödik hatvan év felettit érint a demencia, csak Magyarországon több mint 200 ezer embert sújthat. Az életkor emelkedésével pedig még súlyosabbá válik a probléma. Rengeteg tanulmány bizonyította, hogy az életmód nagymértékben hatással van az időskori mentális állapot megváltozásával járó betegségekre. Az azonban eddig nem volt tisztázott, hogy abban az esetben is ugyanúgy érvényesülnek-e az egészséges étkezés és rendszeres testedzés jótékony hatásai, ha genetikailag hajlamos valaki a demencia vagy Alzheimer-kór kialakulására.

Sport és étkezés a kulcs
“Úgy gondoljuk, a genetikai hajlam ellenében is érvényesülnek az életmód rizikócsökkentő hatásai” – mondta Dr. David Llewellyn, az Exeteri Egyetem demenciakutató professzora, a kutatás vezetője. A professzor azt is elmondta, hogy ha a családi kórtörténet miatt magas is az időskori szellemi hanyatlás kialakulásának kockázata, korántsem biztos, hogy ki is alakul a probléma.


A kutatók egész Európában 200 ezer hatvan évnél idősebb személyt vizsgáltak, akiknek nem voltak kognitív problémáik és időskori demenciájuk. Öt egyenlő csoportra osztották a résztvevőket az Alzheimer-kórhoz kapcsolható génvariánsok alapján. Ezután három kategóriába sorolták a csoportokat alacsony, közepesen magas és magas demencia-kockázat alapján. A tudósok megnézték a résztvevők életmódját és a négy kulcsfontosságú tényezőt, melyről már megállapították korábban, hogy csökkenti a demencia kockázatát: ezek az ajánlott mennyiségű és minőségű testmozgás, a dohányzás kerülése, a változatos étrend, melyben kevés a feldolgozott húskészítmény és sok a gyümölcs és hal, az alkoholfogyasztás nem lépi túl vagy kevesebb, mint a nőknél ajánlott napi egy, férfiaknál a napi két pohár ital. A résztvevők maguk is értékelték, mennyire tartják egészségesnek életmódjukat.

Számít a státusz
Nyolc éven át követték nyomon a résztvevőket, ezalatt kevesebb, mint egy százalékuknál alakult ki a demencia valamilyen formája. Az eredmények azt mutatják, hogy sokkal nagyobb arányban jelentkezett azoknál, akiknél a legmagasabb genetikai kockázat a legkevésbé egészséges életmóddal párosult. Mikor közelebbről is megvizsgálták az egyes résztvevőket, és számításba vették az életkort, nemet és a társadalmi helyzetet, úgy találták, hogy az egészséges életmód és a magasabb szocioökonómiai státusz közel harmadával csökkentette a demencia kialakulásának kockázatát azoknál is, akiknek az örökletes tényezők miatt nagyobb esélye volt a betegségre.

Megéri egészségesen élni
Bár a demenciára való esély alacsonynak tűnik, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vizsgált személyek az idős kor elején járnak még, az életkor előrehaladtával hatványozottan jelentkeznek a kognitív problémák, és még erősebben hat az életmód a demencia megjelenésére, a tünetek késleltetésére.
A tanulmánynak vannak ugyan korlátai, hiszen önbevalláson alapult, és csak az európai népességre terjedt ki, illetve a vizsgálatban résztvevőkről általánosságban megállapították, hogy az átlagnál jobb életkörülmények között éltek, és egészségesebben, mint a többség. Ám ezek mellett is megállapítható, hogy a kutatás üzenete rendkívül fontos: az egészséges életmód képes legyőzni a géneket, ha a demenciáról van szó, így mindenképp fontos figyelmet fordítani az étkezésünkre és a testmozgásra.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash