100 millió mikroorganizmus él az almánkon

2019. augusztus 04.
A zöldségek és gyümölcsök a legegészségesebb ételek a világon, tele vannak vitaminnal, ásványi anyaggal és tápanyagokkal. Valamint mikroorganizmusok százmillióival. Kell törődnünk ezzel?

Gabriela Berg, a Graz-i Műszaki Egyetem Biotechnológiai és Környezetvédelmi Intézetének vezetője nem hagyta őket figyelmen kívül, ugyanis az ételeinken élő mikroorganizmusok működése és hatásuk a szervezetünkre különösen fontos az immunrendszerünk és bélrendszerünk egészsége szempontjából. A Frontier in Microbiology című szaklapban megjelent legutóbbi tanulmánya is azzal foglalkozott, amit szinte a leggyakrabban fogyasztunk: az almával. Berg és tudóstársai azt vizsgálták, milyen baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok élnek a legnépszerűbb gyümölcs bőrén és belsejében.


Minden alma egyforma
A tudósok négy csoportba tartozó almákat vizsgáltak. Két hagyományos módon termesztett típust, és két organikus módon nevelt fajtát. A gyümölcsök hat különböző részét vetették alá genetikai teszteknek, hogy meghatározzák, milyen mikróbák vannak jelen az egyes területeken. A hagyományos és a bioalmák is hasonló mennyiségű, körülbelül 100 millió mikroorganizmust tartalmaztak gyümölcsönként, melyek a héj, gyümölcshús, magok, szár és virág között oszlottak el. Ez meglepte a kutatókat, mivel a vizsgálat előtt úgy gondolták, hogy különbséget találnak majd a hagyományos és organikus termesztésű almák között.

Vagy mégsem?
Ám van valami, amiben mégis más a bioalma és a hagyományos. Az organikus gyümölcsökön sokkal változatosabb mikróbafajok élnek, mint a hagyományos társaikon. Az, hogy miért található többféle mikroorganizmus a vegyszermentes gyümölcsökön, még nem tisztázott, ám jótékony hatásaira korábbi kutatások már rámutattak. A változatosabb mikróbakultúra határozottan hozzájárul az ember egészségéhez. Segíti a fogyást, és jelentősen csökkenti az asztma és az allergia kialakulásának kockázatát.
A változatosság különösen az alma magjában volt jelentős. “Az alma magjában olyan szintű változatosságot tapasztaltunk, amely rendkívül meglepő volt. Ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor az anya először adja át a szülés során a magzatnak az első adag mikróbát, amely az immunrendszere felépüléséhez szükséges. Úgy tűnik, a növényeknél is történik valami hasonló” – magyarázta Gabriela Berg.

Az ember szempontjából is fontos
Az eredmények nem csak a gyümölcsökkel és növényekkel foglalkozó kutatók számára fontosak. Az emberi mikrobiomot is segít jobban megérteni, hiszen amit eszünk, befolyásolja az egész emésztőrendszerünket, testünket rövid és hosszú távon egyaránt. A kutatást nem azzal a céllal készítették, hogy megvizsgálják, a vegyszerek használata a gyümölcstermesztésben milyen hatással van a mikrobiológiai sokféleségre, ám ebből a szempontból is rendkívül hasznos következtetéseket lehet levonni.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash