Ilyen a legegészségesebb irodai ülésmód

2019. augusztus 06.
Az ülőmunkát végzők életét időről időre megkeseríthetik a gerinc-,derék-, váll- és lábproblémák, melyek nem csak az üléssel töltött órák száma, hanem minősége miatt is kialakulhatnak. Segítünk, hogyan tudjuk kicsit tehermentesíteni a munkaórák alatt a testrészeinket!

A helyes szög a kulcs

Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő magasságba tegyük az irodai székünket: onnan tudjuk, hogy jó szögben van a lábunk, ha 90 fokot zár be a combunk a lábszárunkkal a széken/labdán ülve. E mellett ügyeljünk arra, hogy teljesen letegyük a talpunkat és hogy a hátunk feküdjön fel az ülőtámla teljes felületére!

Nem dísznek van a kartámla

A kartámlát legtöbben nem használják az irodai székekben ülne, azonban ezek azért fontosan, mert a vállainkat tehermentesítik hosszú ülés során. Ha laptopon dolgozunk, akkor is szakítsunk időt arra, hogy pihentessük rajta a kezünket!

Mozgásban 

Arra is ügyeljünk hogy ne merevedjünk bele egy-egy pózba, hanem folyamatosan mozgassuk egy kicsit a gerincünket, mert így a hátizmaink folyamatos mozgásban maradnak. E mellett ha befejeztünk egy feladatot, álljunk fel az íróasztaltól, menjünk egy kört, nézzünk egy távoli pontot a szemünkkel, mely nem csak a szemünk egészsége miatt fontos, de azért is, mert így kiegyenesedik a gerincünk.

Egészségügyi séta 

A nyolc órás ülést szakítsuk meg egy ebéd utáni félórás sétával vagy szervezzünk informális séta-meetinget. Utóbbi mostanában nagyon trendi, hiszen nem csak egészséges, de oldja a feszültséget is a partnerek között. Ha nincs időd sétára, akkor válaszd a lépcsőt, hiszen ez is felér egy kis egészségügyi edzéssel.

Alternatívák székre 

Az irodai és általános székeknél sokkal egészségesebb alternatíva a fitneszlabda és a térdelőszék, melyek a gerincet folyamatos tartásra kényszerítik, így ha tehetjük, szerezzünk be egy ilyet az irodába vagy otthonra!

Fotó: Getty Images