Az avokádó több embert juttat a sürgősségire, mint a fűnyíró

2019. augusztus 25.
Kezdetben azzal vádolták az avokádót, hogy miatta nem tudnak házat venni a millenniálok. Majd bankrabláshoz használták, mintha bomba lenne, és most kiderült, hogy Amerikában évente többezer embert juttat a sürgősségi osztályra.

Az amerikai kórházak sürgősségi osztályához fordulók sérüléseit összegző adatbázis szerint tavaly 8900 embert kellett ellátni az avokádók miatt az orvosoknak. A probléma legtöbb esetben kéz- és ujjsérülés volt, melyet az avokádó pucolása közben szereztek a páciensek. Egyetlen esetet kivéve, amikor valaki leesett a székről, így nem kéz-, hanem lábsérülést szenvedve, ám szintén a növény tisztítása közben.


Nem csak az Amerikai Egyesült Államokban figyeltek fel az avokádó veszélyeire. Az elmúlt években Nagy-Britanniában is egyre többen fordulnak a sebészeti osztályhoz hasonló problémával. A brit sebészek már nevet is adtak a jelenségnek: avokádó-kéznek hívják a jellegzetes vágásos sérülést. A sérültek hetven százaléka nő, a legidősebb páciens 75, a legfiatalabb pedig 8 éves volt. A legtöbb páciens azonban nem meglepő módon a millenniálok, azaz a harmincas éveikben járók közül került ki.

“A legtöbben ott hibáznak az avokádó tisztítása közben, hogy szeletelőkéssel próbálják eltávolítani az avokádó magját, illetve hogy az ujjaikat a termés köré fonják, miközben próbálják szeletelni. Mindkét mozdulat a sürgősségire juttathatja az embert” – figyelmeztet Joe Galbo, sürgősségi szakorvos. “Tudom, hogy nem olyan menő, mint kést használni, de kanállal sokkal biztonságosabb eltávolítani a magot” – tette hozzá.


Forrás: Insider
Fotó: Unsplash