4 dolog, amit sose tegyél a konyhában

2019. augusztus 09.
A séfek évtizedek munkájával tapasztalják ki, mik azok a szokások, amik megkönnyítik a főzést. Most elárulták, mi az a négy dolog, amit sose tegyünk a konyhában, ha jót akarunk magunknak.

Mit tanácsolhat egy top séf a hétköznapi szakácsoknak? Van néhány olyan dolog, amit remekül használhatunk a saját konyhánkban is, nem kell Michelin-csillagos étteremben főzni ahhoz, hogy ezek a praktikák megkönnyítsék az életünket.

1. Sose hagyjuk a kést mosogatószeres vízben ázni.
Jó ötletnek tűnik a koszos kést a mosogatóba dobni, és majd a főzés végén elmosogatni, ám ez határozottan balesetveszélyes mozzanat. “Ha nem látjuk, mi van a halom alján, könnyen megvághatjuk magunkat” – figyelmeztet John Walton Michelin-csillagos séf, aki Gordon Ramsay-vel is dolgozott együtt.

2. Sose vágjunk a deszkán úgy, hogy nincs alatta konyharuha.
A másik aprónak tűnő, ám fontos dolog a biztonságos munkához, hogy mindig tegyünk nedves konyharuhát a vágódeszka alá. A nedves ruha segít megtapadni a deszkának. Így nem lesz váratlan elcsúszás, miközben aprítunk, és sokkal kisebb eséllyel vágjuk el a kezünket.


3. Sose szolgáljuk fel úgy az ételt, hogy nem kóstoltuk meg.
Bár egyértelműnek tűnik, ám mégsem annyira magától értetődő. Az étteremben a szakácsok mindig megkóstolják az ételt, többször is a főzési folyamat során. Az otthoni konyhai munka sem lehet kivétel ezalól, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen az étel a vasárnapi ebédnél vagy a vacsoravendégségben. “Minden egyes lépésnél, mikor új hozzávalót rakunk az ételbe, kóstoljuk meg” – javasolta a mesterszakács.

4. Ne becsüljük le a só erejét.
A só a séfek legjobb barátja, az ízek karmestere. Kiegyensúlyozza az ételt, kihozza az ízeket és a fogások textúráját. Ám nem mindegy, milyen sót használunk. A zöldségek blansírozásához például teljesen megfelelő a sima asztali só, hiszen az könnyen oldódik a vízben, ám az ízesítéshez legyen a konyhánkban darabos tengeri só, és azt őröljük az ételhez a főzés végén.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash