A sportitalok és energiaszeletek tönkreteszik a fogat

2019. augusztus 30.
A rendszeres sportolás során az energiaveszteség pótlására gyakran alkalmazott sportitalok és energiaszeletek hosszú távon tönkreteszik a fogakat egy friss kutatás szerint.

A brit fogászati szaklapban megjelent tanulmányban élsportolókat és versenyszerűen sportolókat vizsgáltak. A kutatók a megfelelő szájhigiénia ellenére is úgy találták, hogy sokkal gyakoribbak náluk a fogászati problémák, mint indokolt lenne.


Nem a szájhigiéniával van gond
A több mint háromszáz vizsgált sportoló között voltak egyéni és csapatsportot űzők egyaránt, átlagéletkoruk pedig 25 év volt. A kutatók felmérték, milyen gyakran mossák a fogukat, mennyi cukrot fogyasztanak, milyen gyakran rágógumiznak, dohányoznak-e és milyen rendszerességgel járnak fogorvoshoz. A legtöbb sportoló naponta kétszer mos fogat, negyven százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt fél évben járt fogorvosi ellenőrzésen. Ám a sportitalok szinte minden sportoló étrendjének részét képezik. Csakhogy ezek a savas italok rendkívül erősen károsítják a fogzománcot – figyelmeztetnek a kutatók. A sportitalok mellett a megkérdezettek több mint fele rendszeresen fogyaszt energiaszeletet és energiagélt is.

Nem figyelmeztetnek a kockázatokra
“Bár kutatásban résztvevők rendszeresen és helyesen ápolják fogaikat, rendszersen fogyasztanak sportitalokat, energiaszeleteket, melyek cukortartalma növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, a savas kémhatásuk pedig roncsolja a fogzománcot” – magyarázta Dr. Julie Gallagher, az Eastman Fogászati Intézet fogorvosa, a kutatás vezetője. A kutatók kiemelték, hogy ezeket a termékeket nem látják el arra vonatkozó instrukciókkal, milyen fogápolási változtatások szükségesek rendszeres fogyasztásuk mellett, hogy a sportolók megőrizhessék fogaik épségét. 

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash