Evés edzés előtt, alatt és után

2019. július 10.
Nem mindegy, mit eszünk edzés előtt, alatt vagy után. Az, hogy mit és mikor viszünk be szervezetünkbe, energiával tölthet fel az edzéshez, illetve segíthet az izmok rengerációjában edzés után. Ha nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk a jó időben, az viszont pont ellenkező hatást válthat ki.

Hogy milyen ételt eszünk az edzés előtt vagy után legalább olyan fontos, mint maga a testmozgás. Mik a legjobb kiegészítői a sporttevékenységünknek, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból?

Edzés előtt
Nincs konkrét szabály arra, hogy mit muszáj ennünk mindenképp sportolás előtt, különösen ha legfeljebb közepesen erős testmozgást végzünk vagy csak kevesebb mint egy órán keresztül tart a napi edzés. Ám ha valamit mindenképp szeretnénk fogyasztani, válasszuk például a banánt. Könnyű megemészteni, sok kálium van benne, így segít az elveszített elektrolitek pótlásában és segít megelőzni az izomgörcsöket. Ha erősebb vagy hosszabb edzésre készülünk, fogyasszunk némi fehérjét, hogy legyen energiánk. A banán mellé együnk mandulát vagy görög joghurtot. Ami fontos, hogy fél óra teljen el az evés és az edzés között, hogy legyen időnk megemészteni az elfogyasztott rágcsálnivalót.

Edzés alatt
A víz a legjobb hidratáló. Segíti az ízületek működését, a test hőszabályozását és energiával tölt fel, ha nem vagyunk dehidratált állapotban. Fogyasszunk néhány pohár vizet az edzést megelőző órákban és utána is, illetve ha nagyon izzasztó a tréning, főleg a kánikulában, sportoláshoz se feledkezzünk meg a folyadékpótlásról.


Edzés után
A test kiüríti az izmokban található glikogénraktárait sportolás közben. Jó minőségű szénhidrátban gazdag ételekkel feltölthetjük újra a szervezetünket ezzel az energiaforrással edzés után. Zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása javasolt testmozgás után.

Fotó: Unsplash