A terhesség alatti testmozgás jobb a babának, mint sejtették

2019. szeptember 01.
Azok a kisbabák, akiknek az édesanyja rendszeresen mozgott várandóssága alatt, sokkal jobb kézügyességgel és testtudattal rendelkeznek, mint azok a gyermekek, akiknek nem sportolt az édesanyja.

A várandósság alatti testmozgás előnyeiről már eddig is tudtunk, ám egy friss tanulmányból kiderült, hogy még jobb hatással van a babákra hosszú távon, mint sejtettük. Azok a gyermekek ugyanis, akiknek édesanyja rendszeresen sportolt terhessége alatt is, jobb motorikus képességekkel és mozgáskoordinációval rendelkeznek, korábban lépnek az egyes mozgásfázisokba, mint más gyerekek. Ez a tanulmány is megerősíti, hogy a fizikai aktivitás nem csak az anyának, hanem a babának is rendkívül hasznos. 

Nem csak a környezet számít
Bár az amerikai és az európai ajánlások egyaránt minimum napi egy órás játékot javasolnak a gyerekeknek szabadlevegőn, sok mozgással, csupán a gyerekek harmadának a napirendjében szerepel ennyi testmozgás. Számos tényezőt okolnak ezért, az iskolai túlterheltségtől a család napirendjéig, ám Linda E. May, a Kelet-Karolinai Egyetem professzora arra a következtetésre jutott, hogy a terhesség alatti ingerek is szerepet játszhatnak abban, mennyire aktív egy gyermek.


Már heti három edzés elég
A kutatók több mint hetven terhességet követtek végig az első trimesztertől kezdve. A kutatásban résztvevő kismamák közül volt, aki nem sportolt, és voltak, akik legalább heti háromszor végeztek ötven perces, közepes erősségű testmozgást. Futottak, gyalogoltak, kerékpároztak vagy aerobic órára jártak, érdeklődési körüktől függően, és terhességük aktuális szakaszához igazodva. Szülés után több hónapig követték a gyermekek fejlődését, vizsgálták reflexeiket és motorikus képességeiket, monitorozták, mikor fordultak át, hogyan tartották fejüket, és mikor léptek a következő mozgásfázisba.
Az eredmények egybehangzóak voltak. Azok a babák, akiknek az édesanyja rendszeresen sportolt várandóssága alatt is, minden mozgást vizsgáló teszten jobban szerepeltek, ami azt mutatja, hogy fejlettebbek voltak motorikus készségeik. Különösen a lányoknál volt szembetűnő a különbség. A rendszeresen mozgó anyák lányai leelőzték a sportoló anyák fiait is a mozgás terén, nem beszélve a kontrollcsoportról.

Kihat az iskoláskorra
Természetesen az eredmények nem azt jelentik, hogy ne lenne normális egy lassabban fejlődő gyermek. Minden vizsgált kisbaba egészséges volt, normális motorikus funkciókkal, ám a terhességi alatti testmozgás hatására a gyerekek képességei a fogásra, kúszásra és az átfordulás, gurulás tudatosságára, fejlettebbek voltak.
“Ezek a fejlettebb mozgásos készségek a későbbi évekre is hatással vannak, aktívabb fiatalok válhatnak ezekből a kisbabákból, akiknek a koordinációja jobb a kortársaikénál” – mondta a kutatás vezetője.
Az egyelőre nem tisztázott, hogyan fejti ki jótékony hatását az anya testmozgása a magzatra. Bizonyosan szerepet játszik benne, hogy a magzati véráramlás oxigénben, tápanyagban gazdagabb, ami hatással van az agy és az idegrendszer fejlődésére. Emellett a testmozgás során az anyában felszabaduló hormonok és biokémiai vegyületek szintén kihatnak a magzatra, felgyorsítva a mozgásos funkciókért felelős agyi területek érését.
“A tanulmány eredményei mindenképp arra utalnak, hogy a várandósság alatt sem szabad felhagyni a testmozgással, sőt, hiszen nemcsak az anyának, hanem a babának is nagyon jót tesz a sport, nem csak babakorban. Az aktív gyermekkor és tinédzserkor a magzati életben alapozódik meg” – összegezte a tanulmány eredményeit a kutatás vezetője. 

Fotó: Getty Images, Unsplash