5 vintage lakásrészlet, ami sosem megy ki a divatból

2019. szeptember 06.
Van valami varázslatos és elbűvölő a százéves házakban, lakásokban, még akkor is, ha sokat kell dolgozni ahhoz, hogy mai szemmel modern és élhető otthon váljon belőlük. Vannak azonban olyan részletek, amiket érdemes megtartani egy felújítás során, mert sosem mennek ki a divatból.

A régi házak olyan hatással vannak az emberre, hogy rögtön kényelmesen és otthonosan érzi magát bennük, amint belép az ajtón. Jó elképzelni a történeteket, ünnepeket, beszélgetéseket, melyek azok között a falak között zajlottak az idők során. Ugyan megtartani nem érdemes minden elemet a régi otthonokból, ám vannak olyan vintage részletek, melyek sosem mennek ki a divatból, és a mi új otthonunknak is karakteres személyiséget adhatnak. Mit érdemes megtartani a korabeli stílusjegyekből és berendezési elemekből?

Eredeti fa padló
Nem véletlenül úgy kezdődnek a lakásátalakító műsorok, hogy a műsorvezetők teátrális mozdulattal lerántják a nyolcvanas évekbeli szőnyeget a csodaszép régi fapadlóról. Nincs olyan ember, akinek ne tetszene egy ilyen padlóborítás, ráaádásul nemcsak szép, hanem még spórolhatunk is vele. “Az esetek kilencvenkilenc százalékában felújítható a régi, vintage parketta, ráadásul olcsóbban, mintha új padlót tetetnénk le a helyiségekben. Így az eredmény nemcsak szebb lesz, hanem spórolhatunk is” – mondta Nikki Holmes lakberendező. A parketta izgalmas mintázatba rendezve örök klasszikus a lakásban. Olyan stíluselem, amit érdemes megtartani felújításkor.

Osztott ablakok
Lehet, hogy a modern ablakok energiatakarékosabbak, ám sokkal kevésbé karakteresek, mint a régi osztott ablakok. Ha tudjuk, mindenképp mentsük meg ezeket az ablakokat a felújítás során, hiszen hozzátartoznak a lakás személyiségéhez, és valószínűleg nagy szerepet játszottak abban, hogy beleszerettünk az új otthonunkba.


Falmélyedésből polcok
A falmélyedésekből kialakított polcok és tárolók, vagy éppen kézimunkasarkok és bunkerek a gyerekeknek, olyan részei a vintage otthonoknak, amik bármilyen korban remekül hasznosíthatók. Nemcsak roppant elbűvölő módon alakíthatók, hanem funkcionálisan és praktikusan is hasznosíthatók.

Bordűrök és falidíszek
Bár a színek tekintetében nagyot fordult a világ és a trendek az utóbbi évtizedekben, az eredeti falidíszek és szegélyek, és a valódi fa lambéria és ajtók örökre divatban maradnak. A sötétebb színeket és tónusokat átfesthetjük, így a mai kor semleges, világos divatjának is megfelel majd az otthonunk, ám megtartja vintage sármját és személyiségét is.

Védett tornácok
A tetővel védett tornácok és teraszok olyan részletei egy háznak, melyeket megéri megtartani, hiszen akár a belső tér kiterjesztéseként is tekinthetünk rá, így megnövelve az életterünket. “Ha szeretnénk megtartani a vintage tornácunkat, és a lakásunk szerves részévé tenni, alakítsuk úgy a színeket és anyagokat, melyeket a berendezéséhez használunk, hogy igazodjon azokhoz a helyiségekhez, melyekből nyílik” – javasolja a lakberendező.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash