Hasi légzés: mi ez és miért fontos az edzéshez?

2019. szeptember 06.
Vegyünk egy mély lélegzetet. Azt érezzük, hogy a mellkasunk emelkedik és süllyed, vagy a hasunkban történik a mozgás? A válasz nem csak akkor fontos, ha jógázunk vagy meditálunk, szinte minden mozgásforma profitálhat a hasi légzésből.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, a hasi légzés valójában annyit tesz, hogy mélyen belélegzünk a hasunkba. A férfiaknál ösztönösebben történik a hasi légzés, mint a nőknél, ám mindkét nemnél ez a kilégzés és belégzés természetes módja.

Kevesebb stressz
Az ember a mellkasába kezd lélegezni, ha stressz éri, és ha ez nagyon gyakori, ez a kevésbé hatékony légzésforma válik az alapállapottá. Ám nemcsak azért rossz, ha így alakul, mert így alacsonyabb a tüdő kapacitása, kevesebb oxigént tud felvenni a szervezet, hanem azért is, mert ahelyett, hogy ellazítana a légzés és nyugtatna, még stresszesebbé válhatunk tőle.


Hogyan lélegezzünk hasba?
Ha meg szeretnénk próbálni a hasi légzést, először meg kell találnunk azt a helyezetet, ahol relaxálhatunk, hogy ellazuljanak a hasizmok, és a levegő áramlása tudja mozgatni őket. Ez legegyszerűbb, ha a hátunkra fekszünk, és a tenyerünket a hasunkra fektetjük. Lélegezzünk be mélyen, és érezhetjük, ahogy emelkedik a hasunk, kilégzésnél pedig besüllyed.

Bármilyen sportnál hatásos
Ha már természetessé vált a hasi légzés, megpróbálhatunk figyelni rá sportolás közben is. Szinte bármilyen mozgásformánál alkalmazhatjuk, súlyemeléstől a biciklizésig. A hasi légzés segít stabilizálni a gerincet, koncentrálni az erőt, amikor fel kell emelni egy nagyobb súlyt, de segít összehangolni a mozdulatokat is a légzés ritmusával.
A hasi légzés során felvett nagyobb mennyiségű oxigén miatt az izmokba is több oxigén jut, így jobb teljesítményre leszünk képesek, sokkal energikusabbak leszünk. Az edzés után pedig a légzésre való koncentráció segít ellazulni, megpihenni az idegrendszernek és az izmoknak egyaránt. 

Fotó: Unsplash