Nád, rattan vagy vessző: mi a különbség?

2019. szeptember 13.
Idén visszatért a fonott bútorok trendje, ami bohó hangulatot varázsol a lakásba. Ráadásul néhány fonott kiegészítő, apró bútordarab a nyarat is visszahozza otthonunkba. De mi a különbség a különböző alapanyagok között? Mindegy, hogy nád, rattan vagy vessző bútort választunk?

Bár hasonlóan néznek ki és sok közös vonásuk van, a nád, rattan és vessző teljesen különböző alapanyagok. “A bútorgyártásban használt nád és a rattan azonos növényből származik. A délkelet-ázsiai országokban őshonos rattanpálmából nyerik mindkettőt” – magyarázta Jordan England, egy rattan alapanyagokkal foglalkozó cég igazgatója.

Egy tőről fakadnak
Mikor a rattan pálmát feldolgozzák, általában két részre válik szét: a belső vastagabb és a külső vékonyabb részre, melyet nádként ismerünk. “A nád alapanyagot általában valamilyen hálós szerkezetbe szövik, így használják különböző bútorokhoz és kiegészítőkhöz” – magyarázta England. “A rattanból és vesszőből viszont leggyakrabban fonással állítanak elő kosarakat és bútorokat” – mutatott rá a különbségre.


Mire használják?
Általános szabályként megjegyezhetjük tehát, hogy a finomabb, vékonyabb szőtt felületek, például a szék háta vagy egy szekrény ajtaja, esetleg egy lámpabúra, inkább a nádból készül, míg a nagyobb, strapabíróbb darabok rattanból vagy vesszőből. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a vessző nem feltételnül a rattanpálma vesszője. Számos növényt hasznosítanak ilyen módon, például bambuszt, fűzet vagy gyékényt. Ám ezek azért már könnyebben megkülönböztethetők egymástól.

Párosítsuk őket
Bár a rattan, vessző és nád különböző anyagok, nem jelenti azt, hogy a lakberendezésben le kellene ragadnunk valamelyiknél. Nyugodtan párosítsuk egymással és különböző textilekkel, például bársonnyal vagy lenvászonnal őket, használjuk ki előnyös tulajdonságaikat.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash