Pikkelysömör vagy ekcéma? Ebből látjuk a különbséget!

2024. április 25.
A pikkelysömör és az ekcéma gyakori bőrprobléma. A laikus számára gyakran nehéz megkülönböztetni, hiszen mindkettő változatos módon jelenhet meg. A bőrgyógyász elmagyarázta, melyek a hasonlóságok, különbségek a két betegség között, és hogyan kezelhetők.
Pikkelysömör ekcéma különbség
  • Nem csak a pikkelysömör és ekcéma megjelenésében lehetnek hasonlóságok, de a kezelésükben is. Ahogy eltérések is.
  • A pikkelysömör és az ekcéma a két leggyakoribb bőrprobléma.
  • Mik a különbségek, hasonlóságok a pikkelysömör és ekcéma között, hogyan ismerhetjük fel?

A pikkelysömör és ekcéma rendkívül gyakori bőrprobléma. Ekcémában valamivel többen – az emberek nagyjából 10 százaléka – szenvednek, míg pikkelysömör körülbelül az emberek 3 százalékánál alakul ki. Nehezíti a két bőrprobléma megkülönböztetését, hogy nagyon hasonlók lehetnek a tünetek. Bár vannak hasonlóságok a pikkelysömör és az ekcéma megjelenésében a bőrön, mégis a tipikus bőrképletek, leggyakoribb kiváltók és a lehetséges kezelési módok nagyon eltérők lehetnek.

„Ami közös az ekcémában és pikkelysömörben, hogy mindkettő gyulladásos bőrprobléma – mondta Dr. Dendy Engelman bőrgyógyász. Ám a hasonló kiindulási pont ellenére a kettő máshogy jelenik meg. „A pikkelysömör autoimmun betegség, a túlműködő immunrendszer a bőrsejtek rendellenesen gyors növekedését generálja, emiatt kisebb-nagyobb foltokban megvastagodás, bőrplakkok képződnek a bőrön – magyarázta Dr. Engelman.

– Az ekcémát is a túlműködő immunrendszer váltja ki, ám ebben az esetben a bőr védőrétege – barrierje – meggyengül, ezért a bőr nedvességtartalma lecsökken és extrém száraz, viszkető, súlyosabb esetben fájdalmas és gyulladt területek jönnek létre.”

„A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez és a bőrprobléma kordában tartásához” – tette hozzá Dr. Divya Shokeen bőrgyógyász

A pikkelysömör és az ekcéma ugyanúgy néz ki?

A pikkelysömör a fejbőr mellett leggyakrabban a könyökön jelentkezik

A pikkelysömör a fejbőr mellett leggyakrabban a könyökön jelentkezik

Röviden: nem igazán. „A pikkelysömör általában foltszerű, piros, gyakran száraz és repedezett bőr formájában jelentkezik – mondta dr. Shokeen. – Az érintett területet ezüstös elszarusodott réteg fedi, ami túlnyúlhat a pikkelysömörös foltokon. Sőt, a pikkelysömörben szenvedők körmei is megváltozhatnak: töredező, elvékonyodó, ugyanakkor merevebb lehet.”

És az ekcéma esetében? Itt is piros foltokat tapasztalhatunk, ám az érintett terület gyakran inkább barnás foltot mutat, apró, kiemelkedő puklikkal, amik nagyon viszketnek és nedvedzhetnek is. 

A szakemberek számára a bőrtünetek elhelyezkedése is támpont lehet a pikkelysömör és az ekcéma megkülönböztetésére. „Mindkettő bárhol megjelenhet a testen, de az ekcéma leggyakrabban a könyökhajlatban, felkaron, térd hátulján, belső combon, ahol vékony a bőr, ott alakul ki. Míg a pikkelysömör tipikusan a fejbőrön, könyökön, kézfejen, térden és arcon jelenik meg.

„Ami a fő különbség a pikkelysömör- és ekcémafoltok között: a viszketés. A pikkelysömör inkább kényelmetlen, húzódó, fájdalmas érzés, a bőr vérezhet a kiszáradás, repedezés miatt. Viszont az ekcémára jellemző elviselhetetlen viszketés a pikkelysömörnél hiányzik.”

Ugyanaz váltja ki az ekcémát és a pikkelysömört?

Mint a szívbetegségeknek, aknénak, inszomniának vagy bármely más betegségnek, a pikkelysömörnek és az ekcémának is fontos kiváltója a stressz. Ám a bőrgyógyász szerint a lehetséges triggerek listája egészen hosszú a két bőrprobléma esetében, és alapvetően eltérő.

Az ekcémát a pikkelysömörtől a kínzó, fájdalmas viszketés is megkülönbözteti

Az ekcémát a pikkelysömörtől a kínzó, fájdalmas viszketés is megkülönbözteti

Az ekcéma leggyakoribb kiváltói

  • Allergia
  • Bőrirritáció
  • Időjárás-változás, hőmérséklet (főleg a hideg)
  • páratartalom

A pikkelysömör leggyakoribb kiváltói

  • Kialakulhat valamilyen bőrt érő trauma, sérülés vagy törés miatt
  • Gyógyszerek 
  • Bakteriális fertőzés

Azért is fontos a pontos diagnózis, mert így megállapítható, milyen dolgokat kell kerülnünk, amik kiváltották a pikkelysömört vagy ekcémát. Épp most váltottunk mosószert például? Ez jel lehet, ha utána lángolt fel az ekcémánk. Ha egy nemrég keletkezett seb körül plakkok jelentek meg a bőrünkön, az pikkelysömörre utalhat inkább.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör és az ekcéma?

A pikkelysömör és ekcéma kezelésében és megelőzésében is létfontosságú a bőrápolásunkban a tudatosság. „Ha ekcémával küzdünk, a bőr védelme, a barrier erősítése a kulcsfontosságú” – jelentette ki a bőrgyógyász. Ehhez a megfelelő bőrápoló szerek használata elengedhetetlen.

Pikkelysömörnél a szalicilsav és retinoidtartalmú készítmények enyhíthetik a tüneteket és a bőr megvastagodását. Ezeket mindig a bőrgyógyász határozza meg.

Előfordul mindkét bőrproblémánál, hogy nem lehet elkerülni a kortikoszteroidok használatát a kezelésnél. Sőt, akár szájon át szedhető vagy injekciókúra is szükséges lehet a háttérben zajló testi folyamatok célzott kezelésére, hogy a bőrprobléma fellángolása enyhüljön.

Nagyon fontos, hogy minél jobban próbáljuk elkerülni azokat a faktorokat, amikről tudjuk, hogy kiváltják a pikkelysömör vagy ekcéma megjelenését a bőrünkön. És a napi bőrápolási rutinunkról sem szabad megfeledkeznünk.

Forrás: Allure, fotó: Unsplash, Getty Images