Rosszul használjuk a mozgólépcsőt?

2019. október 19.
A nagyvárosban élők mind ismerik a kimondott-kimondatlan szabályt, hogy a mozgólépcsőnek a jobb oldalára kell állni. A gyártó szerint azonban ez teljesen téves.

Az általános nézet szerint a mozgólépcső használatának szabályai megegyeznek a közúti közlekedés alapszabályaival: álljunk a jobb oldalra, haladjunk a bal oldalon, és soha, semmilyen körülmények között ne álljuk el középen az utat. Ám a gyártók szerint ez nem a helyes használati mód.

Hova álljunk?
Az Otis nemzetközi felvonógyártó vállalat ajánlása szerint “az utasoknak középen kell állnia a mozgólépcsőn, mindkét kezükkel kapaszkodva két oldalt a futószalagba a maximális biztonság érdekében”. Emellett a gyártó kiemeli, hogy mindig előre nézzünk a mozgólépcsőn. Ha az ajánlásnak megfelelően utazik mindenki, elég nehéz helyzetbe kerülnek azok, akik sietősen gyalogolnának fel a mozgólépcsőn.


Nem éri meg lépcsőt mászni
Akár lefelé, akár felfelé igyekszünk a mozgólépcsőn, nincs sok értelme a sietségnek. Ha a gyaloglással nyerhetünk is pár másodpercet, ez nem túl jelentős. A tanulmányok szerint ha mindenki állna a mozgólépcsőn, és a teljes felületet használnák az utasok, körülbelül 30 utassal többet tudna percenként szállítani. A mozgólépcsőn gyaloglás már csak a balesetveszély miatt sem éri meg. Japán és kínai tanulmányok szerint a legtöbb mozgólépcsőn bekövetkező sérülés abból fakad, hogy álldogálás helyett lépcsőztek is az emberek. Ráadásul maga az eszköz is megsérülhet ilyenkor.

Forrás: Lifehacker
Fotó: Unsplash