Kevés az önbizalmunk? Irány a kert!

2019. október 23.
Az ember önbizalma hullámzó. Vannak olyan szakaszok, mikor az élet jobban megtépázza önbecsülésünket, máskor duzzadunk az erőtől. Milyen módszerekkel növelhetjük az önbizalmunkat - a kertészkedésen kívül - olyankor is, mikor az események és a körülmények éppen hullámvölgybe taszították az egónkat?

Az önértékelés és az önbizalom gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A Berni Tudományegyetem professzora, Ulrich Orth által végzett friss tanulmány eredményei szerint a családi környezet, a szülők gondoskodása, az ingerek és a gyermekeket körülvevő otthon, különösen az első hat év befolyásolja erősen és hosszú távon az ember önbizalmát. Nem kell azonban, hogy alacsony önbizalommal és önértékeléssel éljünk, egyszerű és hatékony módszerekkel dolgozhatunk a magabiztosabb fellépésért és jobb közérzetért.

Ne legyünk negatívak!
Felnőttként az első lépés az egészséges önértékelés felé, hogy felhagyunk saját magunk negatív megbélyegzésével. Figyeljünk oda, és ha azon kapjuk magunkat, hogy ismét önkritikus gondolatokkal torpedózzuk saját önbizalmunkat, fordítsuk meg a folyamatot. Gyűjtsünk pozitív bizonyítékokat az önbizalomromboló gondolatok ellen, és bíztassuk magunkat úgy, ahogy egy baráttal tennénk.


Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz
“Lehetetlen pontosan látnunk más embereket. Egy saját magunk által kreált fantáziaképpel hasonlítjuk össze magunkat, aminek eredménye csak az lehet, hogy kiábrándulunk saját magunkból” – figyelmeztet Linda Blair pszichológus. Koncentráljunk inkább arra, amit el szeretnénk érni, és lépjünk ki a “kellene” világából, helyette arra fókuszáljunk, ami “van”. Az emberek sok energiát fektetnek abba, hogy kitalálják, mások mit várhatnak tőlük. Ám ez a boldogtalanság receptje, hiszen sosem tudhatjuk pontosan. Ne mások nem létező elvárásainak akarjunk megfelelni.

Elérhető célok
Szükség van az ambícióra, ám a túl ambiciózus célok könnyebben végződnek kudarccal. Az amúgy is padlón lévő önbizalmunknak pedig sikerre van szüksége, így haladjunk inkább kisebb lépésekben, hogy legyen miből töltekeznünk. A büszkeség az egyik legjobb forrása az önértékelésnek, tápláljuk gyakran.

Legyenek kihívások
“Ha a komfortzónánkban maradunk, az rövid távon megkönnyebbülés lehet, ám hosszú távon visszaüthet” – figyelmeztet a pszichológus. Azt a következtetést vonhatjuk le belőle, hogy a legjobb megküzdési stratégia, ha elkerüljük a problémásnak tűnő dolgokat. Igaz, hogy nem ér minket kudarc, ám siker sem, így az önbizalmunknak sem lesz miből energiát merítenie.

Kényeztessük magunkat
Az alacsony önértékelés miatt hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni az egészségi állapotunkat is. Meg kell találni a pihenés és kikapcsolódás számunkra legmegfelelőbb módját. Ha csökkentjük a stresszt, eleget alszunk, figyelünk az étkezésünkre és a testmozgásra, a testi egészséggel párhuzamosan növekedésnek indul az önbizalmunk is.


Boldogító testmozgás
A fizikai aktivitás önbizalomra gyakorolt jótékony hatását már számost tanulmány bizonyította. A külső megjelenés fontos része az önértékelésünknek, akár bevalljuk, akár nem. Ha rendszeresen sportolunk, elégedettebbek leszünk a testünkkel, ami magától értetődően az önbizalmunkban is megmutatkozik.

A kertészkedés magabiztossá tesz
Sokan sokféle megközelítésből vizsgálták már, hogy a kertészkedésnek milyen előnyös tulajdonságai vannak a testi-lelki egészségünkre. Az összefüggés a kedélyállapotunk és az önbizalmunk között szintén nyilvánvaló, így hallgassuk a Westminster Egyetem kutatóira, akiknek friss kutatásából kiderült, hogy a növények ápolása jelentősen javítja a saját magunkhoz való viszonyulást és erősíti az önbizalmat.

Fotó: Unsplash