Tenyérmasszázs gumilabdával: edzés utáni enyhülés

2019. október 30.
A tenyerünk apró izmait is kényeztethetjük a gyerekek pattogó labdácskáival.

Mindenki számára ismerős az apró, ám rettentő nagyott pattanó kis gumilabda, amit boltokban kirakott automatákból lehet leggyakrabban megvásárolni. A sok gépeléstől, vagy éppen egy kiadós súlyzós edzéstől elfáradt kézfejünknek segíthetünk a kis színes játéklabdával, ha átmasszírozzuk vele a tenyerünket.

Önmasszás a labdával
Helyezzük a labdát a padlóra, asztalra vagy egy zsámolyra, majd tegyük rá a tenyerünket és egyenletes, gyengéd nyomással görgessük a labdán ide-oda. “Nagy valószínűséggel nem is vettük észre a masszírozás előtt, hogy mennyi feszültség gyűlt össze a tenyerünkkel. A myofasciális önmasszázzsal (SMR) jelentősen javíthatjuk a tenyerünk, kézfejünk állapotát. Mert tulajdonképpen ezt végeztük ezzel az egyszerű mozdulattal” – mutatott rá Erin Adams manuálterapeuta.


Mire jó az SMR?
A myofasciális önmasszázs nem csak az izmok feszültségét, fájdalmát oldja. Javítja a vérellátást, fejleszti az ízületek mozgékonyságát és a markunk erejét, emellet segít megelőzni a sérüléseket és használható az edzések utáni regenerációra is.

Masszírozási technikák
Nem csak a tenyerünk lesz hálás a masszírozásért. Miután a tenyerünket gyengéd mozdulatokkal átgyúrtuk a labdán, a kézfejünket is hasonló módon átmasszírozhatjuk vele. “Ne csak körkörös, hanem ide-oda irányban is mozgassuk át a kezünket, lassan és meggondoltan végezzük a masszázst” – javasolta a manuálterapeuta. Ezután a feszítő-lazító technikával dolgozzuk át a kezünket: 15 másodpercig tartsuk egy-egy ponton enyhe nyomással az apró labdán a tenyerünk egy-egy pontját. Ez különösen az ujjak tövén hatásos technika.

Egészítsük ki gyógynövényekkel
“Ha a fájdalom enyhítése a célunk a masszírozással, egészítsük ki a terápiát természetes összetevőket tartalmazó krémekkel” – tette hozzá Erin Adams. Az árnika, kámfor, kurkuma vagy a tömjén nagyon hatásosan egészíti ki a masszázst.

Fotó: Unsplash