8 szokatlan módszer az izomfájdalmak enyhítésére

2019. május 14.
A sportolás utáni izomfájdalmak enyhítésére még jég sem szükséges. Megteszi helyette a meggylé vagy egy kis kávé.

Az edzés után jelentkező fájdalmat az izomrostok aprócska szakadásai okozzák. Gyógyulásuk rendkívül fájdalmas lehet, és ha nem kezeljük, gyulladáshoz vezethetnek. “Ne higgyünk annak a régi mondásnak, hogy fájdalom nélkül nincs fejlődés. A sajgó izom sosem jelent jót, és nem az edzés hatékonyságából fakad. Az izomfájdalom akkor jelentkezik, ha túlterheltük a testünket” – figyelmeztet Dr. Kyle Stull, az Amerikai Nemzeti Sportorvosi Akadémia tanszékvezetője.  És hogy mivel enyhíthetjük az izomfájdalmakat, ha mégis jelentkeznek? A szakembernek erre is van javaslata.


Mozogjunk tovább
Bármennyire is arra vágyunk, ne üljünk tétlenül! “Gyakran az első fájdalom csupán órákkal az edzés után jelentkezik, mikor már az irodában ülünk vagy éppen alszunk. A vázizomzat összehúzódásai tartják mozgásban a nyirokrendszert a testünkben, mely segít a regenerációban” – magyarázza Dr. Stull. Abban a pillanatban, hogy megállunk, csupán a szívünk az egyetlen testrész, ami mozgatja a testünkben áramló folyadékokat, így a sérült, fáradt izmok regenerációja sokkal több munkát igényel. Minél többet mozgunk, sétálunk, az intenzív edzést követő 24 órában, annál gyorsabban regenerálódhatunk.

Cseresznyelé
A cseresznyelé gyorsan az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszerré vált, köszönhetően a benne található hatalmas mennyiségű antioxidánsnak. Többet tartalmaz ezekből a jótékony anyagokból, mint a gránátalma! Másik hatalmas előnye, hogy csökkenti az izomfájdalmakat. Igyunk belőle egy pohárral edzés után, az izmaink hálásak lesznek érte.


Gombakivonat
Néhány kínai kecskepásztor észrevette, hogy szőrös gondozottjaik sokkal életerősebbnek tűnnek egy bizonyos fajta gomba fogyasztása után. Így tehát az tették, amit minden kíváncsi kecskepásztor tenne, megkóstolták ők is. A laboratóriumi vizsgálatok és kísérletek pedig igazolták, amit a tapasztalat is mutatott: a tömlősgombák törzsébe tartozó cordyceps gomba valóban hatásos, még kecske sem kell hozzá. Serkenti a test energiahasznosítását, anélkül, hogy az izmok regenerálódásától vonna el forrásokat.

Epsom-só
Az Epsom-só fő összetevője a magnézium. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az egészséges izmokhoz, természetes görcsoldó, segít ellazulni az izomrostoknak. Ha a sót meleg fürdővízben feloldjuk, a bőrön keresztül felszívódik, és hatásosabban csökkenti az izomfájdalmakat, mint a szájon át szedhető magnéziumkészítmények.

Koffein
Újabb egészséges érv a reggeli tejeskávé mellett, hála a Georgia University kutatóinak. Vizsgálatukban úgy találták, hogy annyi koffein, amennyi két csésze kávéban található, csökkentette a megterhelő edzés utáni izomfájdalmakat nőknél. A koffein ugyanis blokkolja az adenozint, azt a kémiai anyagot, melyet a test a sérülésekre adott válaszreakcióként választ ki. Ám nem árt az óvatosság és a mértéktartás, mert a túl sok koffein izomgörcsökhöz vezethet.


Masszázs
Az izomfájdalom a legjobb indok egy kellemes masszázsra. “A masszírozás felgyorsítja és javítja  az izmok regenerációját edzés után, mivel javítja a terület véráramlását” – magyarázza a szakember. Ám ha úgy gondoljuk, hogy a sérülés súlyosabb vagy nagyon fájdalmas, inkább egy enyhébb masszázsra jelentkezzünk be.

SMR-henger
Olcsó, egyszerű, könnyű használni, és a leghatékonyabb gyógyszermentes fájdalomcsillapító a kimerült izmoknak. A hengerrel célzottan masszírozhatjuk át saját magunknak a problémás részeket, anélkül, hogy sérülést okoznánk az izmok közötti kötőszövetben, a fasciában. Legyünk óvatosak, mikor először kipróbáljuk, valószínűleg eltart egy kis ideig, míg hozzászokunk az érzéshez és henger által keltett nyomáshoz, ám megéri kipróbálni az izomfájdalmak orvoslására.

Fotó: Unsplash