Kapcsoljuk le az energiavámpírokat!

2019. november 02.
Fantom energiának és szellemtöltésnek is nevezik azt a jelenséget, amikor az elektromos hálózatra csatlakoztatott eszközök akkor is vámpírként zabálják az energiát, ha éppen nem használjuk őket. Megéri figyelni és kihúzni a töltőt.

“Egyáltalán nem tűnik nagy problémának, pedig valójában igenis az” – mondta Michael Goldschmidt, a Missouri Egyetem környezetvédelmi szakértője. Egy átlagos otthon évente körülbelül egy hónapnyi energiamennyiséget pazarol el ezekkel az energiavámpír eszközökkel a szakértő szerint. Egy irodában az olyan eszközök, mint például a nyomtatók, számítógépek és telefontöltők használaton kívüli áramfogyasztása az épület energiaszükségletének negyedét teszik ki.


Ahhoz, hogy megnézzük, az otthonunkban mennyi energiavámpír szívja folyamatosan az áramot, olyan időszakokban célszerű megnézni a villanyórát, amikor alapvetően nem használunk eszközöket. Például késő éjszaka vagy kora reggel mutatható ki legjobban, hogy az ilyen fantomok mennyire pörgetik gyorsan az áramfogyasztást.

Ha csökkenteni szeretnénk az elektromos eszközeink fantomtöltését, kezdjük a magasabb energiaigényű dolgokkal. A szakértő szerint a televízió és a hangrendszer a legnagyobb energiavámpír. Az elektromos fűtőberendezések, például a fűthető törölközőszárító kikapcsolt állapotban is sokat fogyaszt. Emellett a ritkán használt, ám konnektorba dugva hagyott set-top box vagy régi dvd-lejátszó sem túl energiahatékony.

Meglepő, ám rengeteget spórolhatunk az ilyen energiaéhségű eszközök kihúzásával. Például ha a számítógépet kikapcsoljuk, 65 százalékkal kevesebbet áramot fogyaszt, mint amikor csak hibernálva hagyjuk használat után. Minden ilyen apróságot összeadva nemcsak érzékelhető mennyiségű pénzt spórolhatunk a villanyszámlánkon, de a környezetünk is rendkívül hálás lesz érte. Ha mindenki odafigyelne ezekre az energiavámpír eszközökre, évente több mint 44 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe.

Fotó: Unsplash