5 tipp, hogy idén elkerüljön a megfázás

2018. november 17.
Minden évben eljön az az időszak, amikor szinte lehetetlennek tűnik megúszni a néhány napos megfázást, pedig a megfelelő előkészületekkel makk egészségesen csinálhatjuk végig a telet.
Fotó: Unsplash.com

Állandó kézmosás

Nem lehet elégszer mondani: tömegközlekedés után, evés előtt, vécéhasználat után, vagyis napjában sokszor-sokszor mossuk meg a kezünket. És ne csak úgy ímmel-ámmal: alaposan fertőtlenítsünk, hogy biztosan ne maradjanak rajta bacilusok.

Életmentő sál

Egy nagy sál nemcsak a torkunkat védheti, de azért is jó lehet, mert a szánk előtt védőréteget képez, így kvázi maszkként is szolgál a vírusok melegágyának számító tömegközlekedésen. Arról nem is beszélve, hogy iszonyú jól mutat egy túlméretezett, pihepuha sál.

Alkoholt csak mértékkel

Minél többet iszol, annál jobban gyengíted az immunrendszeredet, amivel viszont jobban kiteszed magad a megfázásnak és influenzának. A téli szezonban érdemes tehát visszafogni az alkoholfogyasztást – persze azért néha beleférhet egy forralt bor vagy egy kis rumos tea.

Védelmező alvás

A pihentető, kellő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy testünk megfelelően funkcionáljon. Épp ezért ha nem sikerül eleget aludnunk, sokkal nagyobb az esélye, hogy megfertőződünk valamilyen vírussal.

Sporttal a nátha ellen

A rendszeres mozgás megacélozza a szervezetet, így testünk sokkal ellenállóbb lehet a betegségekkel szemben is. Ügyeljünk rá, hogy télen se maradjon ki a mozgás, még akkor sem, ha a mínuszokban semmi kedvünk megerőltetni magunkat.