A rossz álmok is lehetnek hasznosak

2019. november 29.
Sosem gondoltuk volna, hogy funkciója és célja van a rossz álmoknak. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy nagyon is hasznosak: felkészítenek a hétköznapok kihívásaira, így kevesebb szorongással éljük meg a mindennapi stresszhelyzeteket.

Régóta igyekszik megfejteni a tudomány, hogy az álmok az agy mely területén milyen hatást váltanak ki. Arra már korábban rájöttek, az agyunkban hol keletkeznek az álmok, ám most azt is sikerült meghatározni, melyik részekre hatnak. Sőt, a Genfi Egyetem kutató arra is rájöttek, hogy a rossz álmoknak nagyonis jól meghatározható funkciója van.


Felnőttek álmait elemezték, és elkülönítették azokat az agyterületeket, melyek akkor aktiválódtak, amikor valaki rosszat álmodott. “A félelem érdekelt bennünket legjobban. Az agy mely területei lépnek működésbe, mikor rémálmaink vannak?” – mondta Lampros Perogamvros, a kutatás egyik vezetője. A kutatók azt tapasztalták, hogy ébredés után az érzelmi kontrollért felelős agyterületek sokkal hatásosabban válaszoltak a félelmetes élethelyzetekre. A rossz álmok tehát segítenek, hogy jobban reagáljunk a stresszes helyzetekben.

Az álmok felkészítenek az ébrenlétre
Miután EEG segítségével megfigyelték a kutatásban résztvevők agyhullámait alvás közben, és sikerült azonosítani azt az agyterületet, mely a rémálmok alatt működésbe lép, MRI-vel is megvizsgálták az alanyok agyát, miközben félelmetes vagy más negatív érzéseket keltő, illetve semleges képeket mutattak nekik. Azt szerették volna megtudni, hogy vajon ugyanazok az agyterületek lépnek-e működésbe a félelmetes látványtól, mint a rémálmok során. “Az derült ki a vizsgálatokból, hogy ha valakinek gyakran voltak rossz álmai, sokkal kevésbé volt aktív a félelemérzetért felelős agyi régió a rémisztő képek láttán” – magyarázta a kutatás vezetője. Ez azt jelenti, hogy erős kapcsolat van az álmunkban és az ébren tapasztalt érzések között. Sőt, ha alvás közben gyakrabban stimulálják az agyunkat a rossz álmok, ébren már nem ér akkora sokként minket egy-egy félelmetes dolog. “Az álmokat felfoghatjuk tehát edzésként a jövőbeni stresszes szituációkra, amikor valódi veszéllyel kell szembenéznünk” – mondta Perogamvros professzor.

Az álmok a terápia új útja?
Az álmok lehetséges hasznának felismerése új terápiás utakat nyithat a pszichoterápában is. A kutatók most azt tanulmányozzák, hogyan lehetne az álomterápiát a szorongásos problémák kezelésére használni. A tudósokat a rémálmok is foglalkoztatják ezen kívül még, melyek sokkal erősebb érzelmi hatást váltanak ki, mint az egyszerűen rossz álmok. Szeretnék megfejteni, hogy miért keletkeznek az agyunkban az olyan erőteljes negatív érzéseket kiváltó álmok, melyek azonnal megszakítják az alvásunkat, és rányomják a bélyegüket az ébrenlétünkre. A kutatóknak meggyőződése, hogy a rémálmok nem rendelkeznek azokkal az előnyökkel, melyekkel a szimplán rossz álmok megedzenek minket a mindennapok stresszhelyezeteire.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash