Biztos, hogy jól fújod az orrod?

2019. december 01.
Az orrfújásnak inkább kényelmi, mint egészségügyi okai vannak a szakemberek szerint, ráadásul ha nem jó a technikánk, akár bajt is okozhat.

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne fújjuk túl erősen az orrot. Ha nagyon erősen trombitálunk, szélsőséges esetben még a dobhártyánk is megsérülhet. “Ennél gyakoribb következménye a túl erős orrfújásnak az orrvérzés. A túl nagy nyomás, amit az erős orrfújással okozunk, az orr ereinek sérüléséhez vezethet. Persze ez általában nem erős vérzés” – magyarázta Dr. Carl Philpott fül-, orr-, gégész szakorvos. “Gyakran csak a zsebkendőn látunk néhány vércseppet” – tette hozzá.

Egy lyukat vagy kettőt?
A szakember szerint mindegy, hogy csak egy vagy mindkét orrlyukat fújjuk egyszerre, ám az esetleges orrsövényferdülés nehezítheti ezt a hétköznapi procedúrát. Ha valakinek ilyen problémája van, akkor az egy orrlyukas technika lehet a hatékonyabb.


Mikor fontos tisztítani?
Ha nincs különösebb betegségünk, az orrfújásnak inkább kényelmi, mint egészségügyi oka van csupán. Természetes dolog, hogy termelődik az orr nyálkahártyáján több-kevesebb váladék. Ám megfázás, allergia, szénanátha vagy más légúti fertőzések fokozott váladéktermeléssel járnak, így ilyen esetekben valóban fontos, hogy tisztítsuk az orrjáratokat. “Ez különösen a felsőlégúti fertőzéseknél fontos, mivel ezek átterjedhetnek a fülre, fülgyulladást okozva, lehúzódhatnak az alsó légutakra, köhögést okozva, de akár kötőhártyagyulladáshoz is vezethetnek” – magyarázta a szakorvos.

Fújjuk vagy mossuk?
Az orrfújás elengedhetetlen ahhoz, hogy megtisztítsuk az orrjáratokat a váladéktól. Ám sokat javíthat az állapotunkon, ha naponta átöblítjük steril vizes sóoldattal is az orrmelléküregeket. Ez az arcüreggyulladás megelőzésében, kezelésében is hatékony módszer.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash