A tengeri só is jó az arcüreg átöblítéséhez?

2019. október 28.
Ahogy jön a hidegebb idő és a náthaszezon, előkerülnek az arcüreg átmosására használt eszközök, hiszen ez az egyik leghatékonyabb és legbiztosabb módszer a légúti fertőzések leküzdéséhez. De mi történik, ha elfogy az orvosi só, amit a gyógyszertárban vettünk a sóoldat elkészítéséhez? Használhatjuk tengeri sóval vagy konyhasóval is az arcüregátmosókat?

Akinek van bölcsődés vagy óvodás gyermeke, tudja, hogy nem úszhatja meg a náthát. Amikor elkezdődik a tüsszögés, érdemes elővenni az arcüreg átöblítésére használható eszközöket, a gyógyszertárban beszerezhető flakonos változatot vagy egy indiai neti potot. Ezekbe különböző töménységű sóoldatot készíthetünk, és az orrunkba spriccelve átmoshatjuk az egész arcüreget, így jó eséllyel elkerülhetjük, hogy elhúzódjon a betegség, esetleg arcüreggyulladássá fajuljon a nátha. De mit tegyünk akkor, ha csak használat előtt vesszük észre, hogy elfogyott a gyógyszertári só? Használható a neti pot tengeri sóval vagy konyhasóval is?


A tengeri só nem elég tiszta
“Ha szeretnénk átmosni az arcüregünket, használjuk azokat a kis tasakokat, melyeket az öblítőeszközhöz mellékel a gyártó, vagy külön is beszerezhetők a gyógyszertárban” – javasolta Dr. Kathleen Dass allgergológus és immunológus. “Ha kifogytunk belőle, készíthetünk házilag is sóoldatot. 230 milliliter steril, felforralt és visszahűtött vízhez negyed teáskanál nem jódozott konyhasót adhatunk. A tengeri só azonban nem jó erre a célra, túl erős és irritálja a nyálkahártyát” – figyelmeztet az allergológus.

A jódozatlan só jó lehet
“A tengeri só nem biztonságos. A tisztított, ám jódozatlan konyhasó használható csak az arcüregátmosó oldat készítéséhez, mivel ez megfelelő tisztaságú, és nem tartalmaz szennyeződéseket és ásványi anyagokat” – jelentette ki Dr. Alexander Farag fül-, orr-, gégész szakorvos is. A szakemberek álláspontja tehát elég világos arcüreg-átmosás ügyben: a legjobb, ha a steril, gyógyszertári sót használjuk, ám vészhelyzetben a jódozatlan konyhasó is jó szolgálatot tehet. A tengeri só viszont maradjon a konyhánkban. 

Fotó: Getty Images, Unsplash