Nincs energiánk? Változtassunk az étkezési szokásainkon!

2019. december 14.
Rosszul megválasztott fogyókúra, helytelen táplálkozás – gyakran ezek felelnek azért, ha az energiaszintünk a mélybe zuhan, enerválttá és kedvetlenné válunk. Jól összeválogatott étrenddel azonban új erőre kaphatunk, ebben segít Bodon Judit, a Nosalty dietetikusa.

Az offline és az online tér csordultig van ellenállhatatlan receptekkel, egészségesebbnél egészségesebb menükkel, tuti fogyókúrás tippekkel, ám arról csak nagyon kevés szó esik, hogy a testtömegcsökkentés, a sportolás, vagy épp a stresszes életvitel mellett hogyan tegyünk szert arra a szükséges energiamennyiségre, amely jó alapot biztosít a harmonikus hétköznapokhoz.

Fogyasszunk energiát adó ételeket!

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos pillérei a szénhidrát, a fehérje és a zsír, amelyek megfelelő mennyiségű és minőségi fogyasztása elegendő energiát nyújt a szervezetnek ahhoz, hogy elkerülje a kimerülést.

Tipp: Energiadús ételek, amelyekhez bármikor nyúlhatunk: sovány húsok, halak, diófélék, olajos magvak, színes zöldségek, szezonális gyümölcsök, értékes gabonák (zabpehely, barna rizs, tejes kiőrlésű kenyerek és tészták), hüvelyesek, fekete csokoládé, zöld tea.

Együnk kis adagokat naponta többször!

A krónikus energiahiány hátterében gyakran a stresszes életvitel, az elégtelen alvás, a hanyag táplálkozás áll, amelyen egy jól összeállított, energizáló étrend sokat javít.

Tipp: Ne várjunk a farkaséhségre, gondoskodjunk róla, hogy két-három óránként legyen mihez „nyúlnunk”, kiadós adagok helyett pedig fogyasszunk kisebb porciókat – naponta többször.

Kerüljük az extrém alacsony energiatartalmú diétákat!

Fogyókúra esetén legyünk kíméletesek, ne vonjuk meg magunktól azt az energiát, amire napi szinten szükségünk lenne. A nőknél 1200–1500, a férfiaknál 1500–1800 kalória körül szokás meghatározni a minimum kalóriamennyiséget, ám ezek a számok csak irányadók, a pontos  kalkulációjában fontos adat többek között a testsúly, az életkor és a mozgással töltött órák száma is.

Tipp: Aki fogyókúrára szánja el magát, kérje ki dietetikus véleményét, hogy sanyargatás és energiaveszteség nélkül tudja elérni célját. Egy előre megtervezett étrend erős mankót jelent.

Okosan fogyasszunk koffeint!

Fáradtság esetén sokan reflexszerűen a kávéhoz nyúlunk, pedig a koffein nemcsak növelheti, de csökkentheti is az energiaszintünket – annak függvényében, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle. A koffein reggel, netán munkamegbeszélés előtt „fényesíti” az agyat, de ha nagy dózisban fogyasztjuk, mellette pedig nem táplálkozunk megfelelően, a fáradtságérzet ugyanúgy beüt.

Tipp: Ne dőljünk be a meleg tejeskávé laktató hatásának!

Igyunk vizet!

Amennyiben a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, azt első körben fáradékonyság formájában hozza tudtunkra. Naponta két liter folyadék lenne a minimum, rendszeres sport esetén három liter.

Tipp: Igyunk rendszeresen egész nap, szükség esetén edzés közben! Sportolást követően a folyadékpótlás szintén elengedhetetlen.

Figyeljünk a mentális egészségünkre!

A hétköznapok rohanásában gyakran megfeledkezünk tulajdon jóllétünkről, szinte automatikusan elsőbbséget élvez a család, a munka, a háztartás. Emlékeztessük magunkat újra és újra, hogy pihenés, relaxáció és segítség nélkül nem tudjuk megteremteni azt a nyugalmat, amelyet nemcsak a magunk, de környezetünk számára is biztosítani szeretnénk.

Tipp: Csempésszünk be a mindennapokba húsz perc énidőt, amikor egész egyszerűen azt csináljuk, ami jólesik.

Fotó: Getty Images

Cikkünk a decemberi Marie Claire magazinban jelent meg!