Nem a napszaktól függ az edzés hatékonysága

2019. október 18.
A legújabb kutatások szerint a nap egyik szakasza sem jobb vagy rosszabb a másiknál, ha az edzés hatékonyságát nézzük. Viszont ha a legtöbb zsírt szeretnénk elégetni a tréning során, tornázzunk akkor, amikor a legenergikusabbak vagyunk.

Úgy tűnik, manapság mindent a biológiához lehet igazítani. A kávénkat tudományos alapon készítjük el, hogy javítsa az agy egészségét, követjük a napközbeni böjtölés elveit, hogy még több zsírt égessünk, és rengeteg olyan trükköt alkalmazunk, amivel optimalizálhatjuk a testünk működését. Miért pont az edzésnél ne tennénk?

A zsírégetés nem függ a napszaktól
Ha az étrendünket nem szeretnénk megváltoztatni, más módszerekhez is folyamodhatunk a fogyás érdekében. Az edzésünk hatékonyságát például egészen hihetetlen apróságok is képesek fokozni, így még több zsírt égethetünk el.


Ilyen módszer például, ha a testünk energiaszintjére figyelünk az edzés időpontjának kiválasztásakor, és nem a napszakot vesszük figyelembe, mivel a zsírégetés hatékonysága független attól, hogy reggel vagy este végezzük-e el a napi penzumot. “A nap egyik időszaka sem jobb vagy rosszabb a másiknál zsírégetés szempontjából” – mondta Dr. Heather Milton sportorvos. Ez jó hír azoknak, akik nem hajlandóak azért egy órával korábban kelni, hogy reggel hétkor már az edzőteremben koptassák a gépeket.

Az energia számít igazán
A szakember szerint sokkal hatékonyabb, ha azt figyeljük meg, mikor van a legtöbb energiánk. “Vegyük például azt, hogy valaki napi 12 órát dolgozik, utána megy edzőterembe. Ilyenkor sokkal nehezebb az edzésre összpontosítani, hiszen fáradt az ember, így nem is tud annyi energiát fektetni a mozgásba”- magyarázta a sportorvos. Nemcsak a napi teendőkhöz van szükség energiára, hanem a testmozgáshoz is. Az első lépés tehát a hatékony zsírégetéshez és fogyáshoz, ha megtaláljuk azt az időszakot, amikor a legtöbb energiánk van az edzéshez.

A megfelelő edzés
A zsírégetéshez fontos még, hogy a megfelelő edzésmódszert válasszuk. Bármelyik mozgásforma hatékony lehet, ám fontos, hogy a testünkhöz és személyiségünkhöz illő tréninget válasszunk. Nem vagyunk egyformák, más az anyagcserénk, így másképp hat az erősítés az egyik emberre, mint a másikra. Van, akinek az interval edzés vagy a TRX válik be, míg másnak a futás.

Fotó: Unsplash