Az SMS-ező ujj tényleg fájhat

2019. december 16.
Telefonozó nyak, szemproblémák a kék fény miatt, hátfájás: a testünk egyre többféle módon jelzi, hogy a technológia vívmányai nem feltétlenül tesznek jót. Most egy újabb kórkép kapott saját nevet: az SMS-ező ujj.

Olyan gyakran találkoztak az ortopédorvosok a sok üzenetküldés miatt kialakuló hüvelykujj-fájdalommal, hogy saját nevet kapott a kórkép: SMS-ező ujj (texting thumb). A jelenség pedig tényleg fájdalmas, és nem is szabad figyelmen kívül hagyni.


Az SMS-ező ujj problémája úgy írható le, mint “a hüvelykujj hajlító izmainak irritációja, melyet az ízület túl gyakori, ismétlődő mozgása, azaz a túl sok üzenetküldés okoz” – magyarázta Dr. Arnold-Peter C. Weiss, a Brown Egyetem kézsebész szakorvosa, ortopédorvos.

Elsősorban a hüvelykujjban jelentkező fájdalom, mely felsugárzik a csuklóba és az alkarba, árulkodik arról, hogy valószínűleg túl hevesen küldtük az üzeneteket a nap folyamán. “A fájdalom általában a csuklóízületbe nyilall, amikor meg akarunk markolni valamit vagy ökölbe szorítjuk a kezünket” – mondta a szakorvos.

A jó hír, hogy a probléma relatíve egyszerűen és célravezetően orvosolható: pihentetni kell a hüvelykujjunkat, és némi gyulladáscsökkentő krém és jegelés sem árt. A jövőre való tekintettel pedig azt javasolják az orvosok, hogy lassítsunk az üzenetek bepötyögésének sebességén, vagy egyszerűen hívjuk fel inkább az illetőt az SMS-ezés helyett. Nem árt az sem, ha némi erősítést, nyújtást és masszírozást is végzünk a kézfejünkkel. Ez segít kezelni a kialakult SMS-ező ujjat, és megelőzni a kiújulását is.

Ha a fájdalom erősödik, nem akar múlni, mindenképp látogassunk el szakorvoshoz. Ám addig is, biztos, ami biztos, nem árt, ha kicsit letesszük a telefont, az üzenetek várhatnak pár órát. 


Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash