We love… kedvenceink a héten – Dobos Emese

2019. december 20.
Rovatunkban minden héten eláruljuk nektek, mik a mi személyes kedvenceink, legyen szó filmről, programról, szépségtermékről vagy épp egy helyről, könyvről, ruhadarabról. Most újságírónk, Dobos Emese következik.

Sorozat

Imádom a dokumentumsorozatokat és a Netflix szerencsére bőséges kínálattal szolgál. Jöhet minden, ami valamilyen társadalmi-kulturális-gazdasági témával foglalkozik, divat témában a kedvenceimet korábban már megírtam.  Most találtam rá a Broken (magyarul Termékkorrupció) című oknyomozó dokumentumsorozatra, amely bemutatja, milyen szörnyű végkimenetellel járhat a népszerű fogyasztási cikkek hanyag gyártása és félrevezető marketingje. Egyelőre a szépségipart és a hamis kozmetikumokat vizsgáló részt néztem meg, szeretném kötelezővé tenni.

Könyv

Régóta foglalkoztat az (ir)racionális gondolkodás, Daniel Kahnemann Gyors és lassú gondolkodás című könyve nagy kedvencem. Bár még nem értem közel sem a végére (majd remélhetőleg karácsonykor), egyfolytában a kezem ügyében van Hans Rosling Factfulness című könyve. (Magyarul is megjelent, Tények címmel.) A svéd orvos-kutató, akadémikus munkája nemzetközileg is óriási sikert aratott. Hogy miről szól? Azokat a tényezőket veszi végig, amelyek befolyásolják, hogyan vélekedünk a világról és hogyan torzítják azt, hogyan ítéljük meg a világ történéseit.

Parfümök

A parfümök terén igazi kalandor vagyok és szeretek kísérletezni. Egy jó ideje nagyon érdekelnek a természetes parfümök és összetevők, a hagyományos parfümkészítés és a niche illatok, amelyek a parfümkészítés aranykorát idézik meg. Egy-egy ilyen parfümmel való találkozás után nem igazán akar már az ember visszafordulni a szintetikus, tömegillatokhoz. Viszont nem találtam még meg az Illatom, lehet soha nem is fogom és örökké csapongok majd? A magyar parfümőr, Minya Viktória Hedonist illatát sokáig használtam és imádtam, amikor pedig novemberben kijött a The Absolute szériával, ami a korábbi sikerillatainak (a Hedonistnak, a Hedonist Rose-nak és a Hedonist Iris-nek) a mélyebb, intenzívebb változata, tudtam, hogy elvesztem. Egyelőre tesztelem mindhármat és nem tudok dönteni.

Illatgyertyák

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyből előveszem az illatgyertyákat. Szeretem, amikor a lakásba lépve finom illat fogad, vagy éppen egy home office napon valami érzéki lengi körbe a teret. Az illatok terén pedig minél érzékibb, keletiesebb, édesebb és fűszeresebb annál jobb! Aktuális kedvenceim a bergamott, a szantálfa, és a pacsuli. A választásnál természetesen fontos szempont a csomagolás – mindig szem előtt tartom, hogy olyan tégelyben legyen az illatgyertya, amit utána máshogyan, másképpen még fel tudok használni!