Több kardio, jobb orgazmus

2019. augusztus 11.
Ha rendszeresen úszunk, futunk vagy kerékpározunk, a szexuális életünk hálás lesz érte. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a kardioedzés kapcsolatba hozható a jobb orgazmussal a nőknél.

Azok az emberek, akiknek az edzéstervében gyakori a kardiomozgás, kevesebb szexuális problémával küzdenek a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány eredménye szerint. Az erekciós zavarok és az orgazmuskészség problémái sokkal kevésbé jelentkeznek azoknál, akik rendszeresen úsznak, bicikliznek vagy futnak.

Heti 8000 kalória elégetése a határ
A kutatók közel négyezer férfit és több mint kétezer nőt vizsgáltak, akik az említett sportok valamelyikét űzik hetente többször. A résztvevők több országból kerültek ki, amerikai, kanadai, brit és ausztrál felnőtteket kérdeztek, akiknek átlagéletkora negyven év felett volt. A felmérésben kitértek a mozgás gyakoriságára, intenzitására és a megtett távolságra, illetve azt is megkérdezték, kiegészítik-e más mozgásokkal edzéseiket.


A kutatók a férfiakat merevedési zavaraikról kérdezték, a nőket pedig orgazmusuk gyakoriságáról és intenzitásáról, illetve arról, mennyire nehéz elérniük a gyönyört.
A vizsgálat eredménye szerint heti 8000 kalória elégetése jelentősen csökkenti az erekciós zavarokat a férfiaknál. Minél többször végez kardioedzést valaki egy héten, annál kisebb az esélye a merevedési zavarok kialakulásának. Ez a kalóriamennyiség körülbelül heti tíz óra, 26 km/h sebességgel történő kerékpározással égethető el.

Kész öröm a kardiózás
Azok a nők, akik gyakrabban végeztek kardiomozgást, jobb orgazmusélményről számoltak be. Sokkal nagyobb gyönyört éreztek saját bevallásuk szerint azok, akik egy héten többször is futottak vagy úsztak. Ráadásul könnyebben el is érték az orgazmust. A kutatók úgy találták, az teljesen mindegy, melyik mozgásformát választja valaki, a kerékpározás, futás és úszás ugyanúgy segíti az örömérzet elérését. “Talán a kutatási eredményeink motivációt adnak az ellustult társadalmunknak, hogy elkezdjenek edzeni, illetve az egyéb mozgásformák mellett több és rendszeresebb kardiomozgást végezzenek az emberek” – mondta a kutatás vezetője.
Természetesen a kutatás önbevallással készült, ez mindig hibalehetőség egy ilyen jellegű vizsgálatnál, illetve a tudósok csupán fizikailag aktív embereket vizsgáltak, így eredményeik nem terjednek ki a mozgásszegény életmódot folytatókra. Ám a tanulmány még így is újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a szív- és érrendszerre jótékony hatással lévő mozgásformák milyen kézzel fogható és érezhető előnyökkel járnak. Ha a szívünk egészséges, jobb a kedvünk, és jobb az orgazmusunk is.

Fotó: Unsplash