Mi zajlik a testünkben az ünnepek alatt?

2019. december 24.
Akár az év legszebb időszakának éljük meg a karácsonyt és az Újévet, akár nem, az ünnepek egyet jelentenek egy csomó plusz idegeskedéssel és stresszel. Emiatt nem árt még jobban odafigyelni magunkra, mint általában.

A november végétől januárig tartó időszak roppant sűrű: ilyenkor utazunk a legtöbbet, hogy meglátogassuk a ritkán látott családtagokat, miközben annyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint az ünnepeket megelőző hónapokban összesen, nem is beszélve az év utolsó napjáról, amikor még az egyébként mértéktartó emberek is hajlamosak több alkoholt fogyasztani a kelleténél. Pszichológusok és hormonszakértők magyarázták el, hogyan reagál a szervezetünk és az agyunk az ünnepek alatti hajszára, és javasoltak remek megoldásokat, hogyan éljük túl ép ésszel és testtel a karácsonyt.


A szakértők mind egyetértenek abban, hogy a testünk szempontjából majdnem mindegy, hogy örömteli időszakként éljük meg az ünnepeket vagy épp csak megúszni szeretnénk azokat. Ugyanúgy stresszes időszak mindenkinek, ami még fontosabbá teszi a magunkkal való foglalkozást.

Az ünnepi összejövetelek megváltoztatják a hormonszinteket
A kortizol az a hormon, amely stressz hatására termelődik. “Az ünnepek alatt biztosan hatalmas hullámokban borítja el az embert” – mondta Robin Edelstein, a Michigani Egyetem pszichológia professzora. “Vannak, akiknek biztonságot jelentő érzés hazatérni a szülői házba, náluk csökken a stressz és ezzel együtt a kortizol szintje is” – tette hozzá. Ám ez nem mindig megy simán. Gondoljunk csak a közlekedési akadályokra, lekésett vonatra vagy esetleges hóakadályra. “Ilyenkor a stresszhormon szintje nagyon gyorsan megugrik” – mondta a szakértő. Ez a fajta stressz befolyásolhatja aztán a család többi tagjának lelkiállapotát és hormonszintjét is, hiszen a feszült állapot veszekedéseket generálhat és az addig szunnyadó párkapcsolati töréspontok is felszínre kerülhetnek. Ha viszont megbízunk a párunkban, jelenléte segíthet csökkenteni a feszültséget.


Ám nem csak a stresszhormon, hanem a kötődést és a szeretet érzetét adó oxitocin szintje is emelkedik az ünnepek alatt, mely tulajdonképpen az ellenpontja a stresszhormonnak. “Különösen fizikai kontaktus hatására termelődik a testünkben oxitocin. A törődő, meghitt pillanatok, például egy ölelés vagy szex hatására szabadul fel bennünk nagyobb mennyiségben” – magyarázta a szakember.
Azt fontos leszögezni azért, hogy az ünnepek alatt tapasztalt stressz szerencsére nincs olyan káros hatással a testünkre, mint a krónikus munkahelyi feszültség például, mely fizikailag és mentálisan egyaránt képes megbetegíteni az embert. Viszont egy-egy nagy veszekedés könnyen elronthatja a hangulatot és az örömöt .

A régi, rossz beidegződések felszínre törnek
Ha úgy érezzük, hogy a régi, rossz viselkedési mintáink automatikusan működésbe lépnek, ahogy a családtagokkal és gyerekkori barátokkal találkozunk, nézzünk magunkba és gondoljuk át, miért érezzük ezt és mit tehetünk ellene. “A régi szokásokat nehéz kiirtani magunkból” – mondta David Susman a Kentucky Egyetem klinikai pszichológusa. “Szisztematikus tervre van szükségünk és nagy odafigyelésre minden egyes lépésünknél, hogy felülírjuk ezeket a mintákat” – tette hozzá. A világos, nyílt kommunikáció, a díszletek megváltoztatása és egy egyszerű lépés, például hogy segítünk másoknak a házimunkában, máris segíthet megtörni a régről bennünk maradt viselkedési spirált. “A vacsora végén a háziasszony javasolja például, hogy idén együtt szedjük le az asztalt. Vagy ha a politika a legnagyobb feszültséget keltő pont a karácsonyi beszélgetésben, vessük fel, hogy idén legyen politikamentes a beszélgetés” – javasolta a pszichológus.

Gondozzuk a hormonjainkat
A szakértők szerint nagyon fontos, hogy az ünnepek alatt még jobban ügyeljünk az elegendő alvásra, testmozgásra. Teremtsük meg az alkalmat a relaxálásra és a lazításra, a hatalmas karácsonyi lakomák és év végi partik során pedig mondjunk nemet a túl sok egészségtelen ételre és italra.
Ha sokat utazunk a két ünnep között, a pszichológusok azt javasolják, olyan zenéket hallgassunk közben, melyek megnyugtatnak, kikapcsolnak. Sőt, egy-egy jó podcast sokkal hatásosabb lehet a stressz csökkentésében, mint a zene.
A nagy családi összejövetelekről is szabaduljunk el egy kiadós sétára, hívjuk fel a barátainkat vagy töltsünk időt olyan elfoglaltsággal, ami kikapcsol. Ha pedig az embereket még így is túl stresszesnek találjuk, a pszichológusok azt javasolják, keressünk egy kutyát vagy macskát, akit simogathatunk. A háziállatok ugyanis remek stresszoldók.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash