2020 a Patkány éve, de mit is jelent ez a kínai horoszkóp szerint?

2020. január 02.
Egészen pontosan a Yin Fém Patkány éve következik január 25-én a kínai horoszkóp szerint.

A kínai horoszkóp – mely a Han Dinasztia fennállása alatt alakult ki – több mint 2000 éves. Az utóbbi évtizedekben a nyugati kultúrkörbe is beszivárgott ez a zodiákus, így a klasszikus éves csillaghoroszkóp mellett érdekes lehet megnézni, hogy az ősi kínai hagyomány szerint mit tartogat számunkra az új év, a század második évtizedének kezdete.

A kínai horoszkóp három elemből áll össze: a Yin-Yang pár egyikéből, az öt elem valamelyikéből, illetve 12 állatövi jegyből. Eszerint az újév a Yin Fém Patkány éve lesz: mivel több komponensből áll a képlet, a kínaiak igen pontos jóslásokba bocsátkoznak az előttük álló évvel kapcsolatban – szigorúan a hagyományok szerint.

Lazítás és bőség

A 12 évből álló ciklus 2019-ben ért véget a Föld Disznó évével, a 2020-as évvel egy új ciklus kezdődik, melyet az úgynevezett Yin-tendenciájú patkány alakja vezérel. Általánosan elmondható, hogy a kínai horoszkóp szerint a Patkány éve a fokozott szórakozást, lazítást, utazásokat fog magával hozni és a remény érzését. A patkányhoz hagyományosan a bőséget, a jólétet is kötik a kínaiak, ezért az év sokak számára anyagi biztonságot és növekedést hozhat. Sőt, furán hangzik, de a patkány már-már istenszerű alak volt az ősi kínaiak szemében, mely az intelligenciát jelképezte számukra.

Fókuszban az ősz

A kínai horoszkóp szerint a Fém Patkány évének csúcspontja az ősz lesz, így érdemes erre az időszakra  különösen rákészülni. A Yin tüzessége és a Fém hidegsége okozza, hogy az év egy folyamatos balanszkeresés lehet: az egyensúly kutatása egyedüllét és társaság, lazítás és kemény munka, remény és szomorúság, az álmok és a realitás között. A thechinesezodiac.org szerint ez az év tökéletes arra is, hogy befejezzük a félbehagyott egyetemi tanulmányainak, új vállalkozást indítsunk vagy belevágjunk egy álomhobbiba, ugyanis a szerencse és a kitartás most kéz a kézben járhatnak egymással.

A Patkány színe

A Patkányhoz a kínaiak a fekete színt társítják, amely a hagyomány szerint a megbecsülés és a méltóság örökös jelképe, de a nehézségekkel szemben kivívott sikert is jelentheti. Emellett a fehér, a sárga, a szürke, a zöld és a kék hozhat szerencsét az éves Feng Shui szerint, így ha hiszünk benne, érdemes itt-ott megjeleníteni ezeket a színeket az otthonunkban is!

Források: thechinesezodiac.org, romper.com

Fotó: Getty Images