A cuki állatfotók nézegetése produktívabbá tesz?

2020. január 08.
Egy szava sem lehet többé a főnököknek, ha a dolgozók cuki állatfotókat nézegetnek az interneten munkaidő alatt. Egy hiánypótló kutatás eredményei szerint ugyanis ez nagy valószínűséggel javítja a produktivitást.

A Tulsai Egyetem kutatócsoportjának legfrissebb tanulmánya szerint minden jel arra utal, hogy a cuki állatfotók nézegetése az interneten munka közben nemhogy kizökkentené a dolgozókat a munkahelyi tevékenységeikből, hanem épp ellenkezőleg: nagy valószínűséggel fokozza a produktivitásukat.


“Az interneten való céltalan szörfölgetés a legtöbb munkahelyen üldözött tevékenységnek számít, pedig a kutatásink szerint minden jel arra utal, hogy ennek kimutatható jótékony hatása van a munkavégzés hatékonyságára” – magyarázta Jennifer Ragsdale, az egyetem szervezeti pszichológia professzora, a kutatás vezetője a Wall Street Journalnak.

Ennek alátámasztására a professzor 150 résztvevőt vizsgált meg különösen stresszes munkahelyi szituációkban. Szerződéseket kellett írniuk, miközben munkatársaik üzenetekkel és további kérésekkel bombázták őket. A három csoportba sorolt alanyok szünetet tarthattak a szimulált stresszhelyzet közben, ezalatt minden csoportnál különböző stresszoldó módszereket alkalmaztak. Az egyik csoportban rejtvényt fejthettek, mások meditáltak, míg a szerencsés harmadik csoportba tartozók cukibbnál cukibb állatfotókat böngészhettek. Ezután rangsorolniuk kellett a résztvevőknek, mennyire érzik magukat feszültnek.

“Elég jó lenne azt mondani a főnökünknek, hogy ezek a kis cicák növelik a produktivitásomat, azért nézegetem őket” – mondta Kirby Hockensmith, a tanulmány egyik kutatója. A kisállatfotókat úgy állították össze a tudósok, hogy a válaszadóknak egytől százig rangsorolniuk kellett a képeket, mennyire találják őket aranyosnak. Ezután a tudósok kiválogatták a legcukibbnak tartott fotókat, így kiestek azok a képek, melyek édesek voltak ugyan, de nem azért nem csordultak túl a cukiságtól.

Bebizonyosodott, hogy a cuki képek nézegetése egy olyan döntéshozatali folyamat, ahol egymást zárják ki a figyelmünkért versengő elemek. Míg a képek kötik le a figyelmünket, felszabadul az agyunk problémamegoldásért felelős területe, így hatékonyabban oldhatjuk meg azokat a munkával kapcsolatos problémákat, melyeken régóta töprengünk. Ha legközelebb szóvá teszi valamelyik felettesünk, hogy már megint cuki kutyák és macskák képeit és videóit nézzük, nyugodtan mondjuk nekik, hogy a sikeres munkahelyi környezet részei. Hiszen ez már tudományos tény.

Forrás: People
Fotó: Unsplash