Városban, zöldben: inspirációk természetközeli esküvőhöz

2020. január 21.
Elképzeltétek már milyen esküvőt szeretnétek? Erdőn, mezőn, valahol egy falu végén? Szél fújja a hajatok, érzitek a fű illatát, mezítláb mondjátok ki az igent? És minden, ami körbevesz benneteket, az maga a természet.

Igen, az esküvőt is lehet környezettudatosan, természetközelien, minél hulladékmentesebben megszervezni! Mindehhez ma már vannak olyan esküvőszervezők, akik a meghívóktól kezdve a virágon, dekoráción, tortán és desszerten keresztül a fotóanyagokig mindent egységes egészként, a természetközeliség elve alapján segítenek megvalósítani.

A következőkben egy ilyen brand, a Barefoot Wedding Style csapatának tanácsait olvashatjátok zöld, de stílusos esküvőhöz: 

  1. Legyen kisebb léptékű az esküvő, akár szabadban, a hagyományostól eltérő koncepcióval. Ne féljünk eltérni a konvencióktól!
  2. Mondjunk le a felesleges nagyzolásokról! Biztos, hogy kell nekünk például luxusautót bérelni a nagy napra?
  3. Az esküvőről megmaradt ételeket szétoszthatjuk akár a vendégek között az általuk hozott dobozban, vagy ha megoldható a szállítás, akkor hátrányos helyzetben élőknél is sokkal-sokkal jobb helye van a maradékoknak, mint a kukában!
  4. Válasszuk helyi termelők alapanyagait és helyi szolgáltatókat étel, virág és egyéb kellékek rendeléséhez, így jelentősen csökkenthetjük az ökolábnyomunkat.
  5. Se nem szépek, se nem praktikusak: nincs helye a zöld esküvőn a műanyag eszközöknek, így ha mindenképpen eldobhatót szeretnénk, válasszuk a fa evőeszközöket és korpából vagy kukoricából préselt tányért.
  6. Kerüljük a környezetszennyező programokat! A lufieregetésre, tűzijátékra, konfettiszórásra mind van környezettudatosabb opció.
  7. Köszönőajándék helyett tökéletes lehet a jótékony célra adakozás a vendégsereg nevében vagy akár a családtagokkal közösen házi szörp, lekvár készítése.

Miben tehet hozzá egy zöld szemléletű, akár zero waste eseményhez egy profi esküvőszervező csapat? 

  1. Virágok közül száraz virágokat, kiszárítható virágokat vagy élő növényeket használnak, melyeket akár herbáriumként is újra használhatunk az esemény után. A felesleges, megmaradt növények komposztálásában is segítenek.
  2. Nagyméretű tömbgyertyák esetén maradék viaszból újraöntött gyertyákat alkalmaznak.
  3. Minimalizálják a papíralapú dekorációt, újrahasznosított papírt használnak, online meghívót készítenek.
  4. Újraértelmezik a régi tárgyakat az upcycling elvei alapján.
  5. Műanyag szívószál helyett bambusz vagy fém szívószálat használnak vagy teljesen elhagyják ezeket.
  6. Újrahasználják a csomagolóanyagokat.
  7. A virágcsokrok, növényi asztaldíszek, dekorációk is jöhetnek közvetlenül a termelőtől, így például Fótról, a Virágos Pagonyból.
  8. Az esküvő előtt mindenképpen érdemes körülnézni az April, the Wedding Journal csodaszép oldalán, ahol a szuper hasznos információk mellett inspirációkat, ötletek kaphatók az esküvő helyszínének, dekorációjának, a csokrok, és rendhagyó, profi szolgáltatók megtalálásához.

Aki pedig személyesen is látni szeretné a természetes esküvői dekorációkat, köszönőajándék ötleteket és fotókat csodaszép zero waste esküvőkről, az január 26-án az Anker’tben a Kiskertpiacon megteheti!