Városban, zöldben: ünnep természetesen

2019. december 23.
Városi otthonunkba is könnyedén becsempészhetjük természetközeli hangulatot karácsonykor! Farkas Andrea ezúttal abban segít, hogy hogyan tudjuk apróságokkal megteremteni a slow, környezettudatos hangulatot akkor is, ha egy apró panellakásban karácsonyozunk!

A boltjárás helyett sétáljunk egyet egy parkban, egy városközeli kirándulóhelyen, akár a Normafán vagy a Velencei-tónál. Ha már a természetben vagyunk, gyűjtsünk faágakat, száraz füveket, nádakat. Ha nekünk nincs kertünk, kérjünk kertes barátainktól néhány borostyánszálat, örökzöldet, kedvenc virágboltunkból vegyünk néhány szál virágot. Még a cserepes növényeinket is ünnepivé varázsolhatjuk, ha egy számunkra kedves díszt helyezünk melléjük.

A termések mellett a fűszernövények közül a rozmaring, az egész fahéj, csillagánizs az, ami igazán ünnepi hangulatot áraszt. A klasszikus szárított narancs– és almaszeletek amellett, hogy szépek, nagyon finomak is. Mindezekből készíthetünk természetes fali, vagy asztali díszt, mely készítéséhez négy darab faág, spárga és örökzöldek szükségesek. A faágakat négyzet formára rakjuk, majd a spárgával összekötözzük. Ezután egy szövőkeret mintájára tetszőleges távolságban a faágakra tekerve rögzítünk néhány szálat, melybe egyszerűen belefűzzük a kirándulásunk során megtetszett örökzöldeket.

A csomagoláshoz, szalvétadíszítéshez a krumplinyomda a legszuperebb ökoalternatíva. A félbevágott burgonyákból éles késsel tetszés szerinti nyomdát készíthetünk és rányomhatjuk újrahasznosított, festetlen papírra, üdvözlőlapra, de akár régi újságpapírra is

. A természetközeli ünnepet nem csupán a természetes alapanyagú dekorációk, hanem a környezetkímélő ajándékokkal, a pazarlásmentes ételekkel tehetjük teljessé. Csomagolni nem feltétlenül szükséges: ha  az ajándékunk mellé csak egy szál örökzöldet, vagy kis darab papírból kivágott, saját magunk által dísztett kártyát illesztünk, az is igazán személyessé és stílusossá teheti az ajándékunkat.

Ha mégis szeretnénk elrejteni meglepetésünket, akkor hasznosítsunk újra akár egy régi újságot, akár egy-egy korábban kapott csomagolóanyagot vagy befőttesüveget! Egyre több ökotudatos háztartási kellékeket készítő vállalkozásnál találhatunk furoshiki-csomagolókendőt, amivel csodaszép kivitelben átadhatjuk ajándékunkat. A mi egyik kedvencünk az andindadesign, mely színes-természetes kendői miután betöltötték a csomagoló szerepüket, akkor kiegészítőként funkcionálhatnak tovább az életünkben.

A pazarlásmentes ünnepi menü egyszerű tervezéssel megoldható. Az ételek kiválasztásánál lehetőség szerint legyen szempont, hogy hazai, szezonális alapanyagokból készüljenek, és gondoljuk át, ha maradék lesz, hogyan tudjuk újra gondolva tálalni. Csigó Zita: Morzsaparty – Tudatos konyha maradékok felhasználásával című könyvében szuper recepteket találhattok például arra, hogyan készülhet a szikkadt bejgliből krémes, szaftos réteges desszert.

Az ünnepi terítés is nagyon szép lehet ehető díszekkel, például mézeskalácsfigurákkal, mikrozöldekkel, ehető virágszirmokkal, vagy gyümölcsbe szúrt csillagszórókkal, asztalra helyezett termésekkel, ágakkal. Legyen az ünnep természetes a városban is!